PGGM: Infrastructure Fund vergroot belang in windpark Walney

PGGM: Infrastructure Fund vergroot belang in windpark Walney

Duurzaam beleggen Infrastructuur Energietransitie Europa Verenigde Staten
Duurzame energie windmolen.jpg

Het PGGM Infrastructure Fund heeft zijn belang uitgebreid in windpark Walney, gelegen in de Ierse Zee. Het fonds is nu voor 24,8 procent eigenaar in Walney Offshore Windfarms Ltd, een windpark met 367 MW opgesteld vermogen dat meer dan 300 duizend huishoudens in Engeland van elektriciteit voorziet. PGGM heeft een belang van 9,9 procent overgenomen in het park van het Ampère Equity Fund dat wordt gemanaged door DIF.

PGGM had sinds 2012 een belang van 14,9 procent in het windpark, dat bij oplevering het grootste offshore windproject ter wereld was. Met het uitbreiden van het belang in Walney is het PGGM Infrastructure Fund nu direct geïnvesteerd in meer dan 1 GW aan opwekcapaciteit van hernieuwbare energie. Deze is ongeveer gelijk verdeeld over windenergie en zonne-energie, opgesteld in Europa en de Verenigde Staten.

Windpark Walney heeft sinds het operationeel werd naar verwachting gerendeerd en draagt sindsdien bij aan de pensioenen van de klanten van PGGM, zoals Pensioenfonds Zorg en Welzijn. Het nu gegroeide belang in Walney wordt door PGGM geclassificeerd als een belegging in klimaatoplossingen, waar marktconform financieel rendement vergezeld gaat met een meetbare positieve impact op het klimaatprobleem.

Erik van de Brake, hoofd Infrastructuur bij PGGM: ‘Walney was voor PGGM de eerste grootschalige investering in offshore wind en deze ervaring hebben we kunnen gebruiken om later meer beleggingen te doen in windparken. Met het aanwenden van lange termijnpensioenkapitaal kan PGGM namens haar klanten een belangrijke rol spelen in het financieren van de energietransitie, in Nederland en daarbuiten.’