Nordea AM: ESG vlaggenschip STARS viert belangrijke mijlpaal na uitbreiding

Nordea AM: ESG vlaggenschip STARS viert belangrijke mijlpaal na uitbreiding

ESG
Wereld4.jpg

Nordea Asset Management (NAM) viert de derde verjaardag van het Nordea 1 – Global Stars Equity Fund, dat op 17 mei 2016 werd gelanceerd.

Deze maand viert het vlaggenschip van NAM, bestaande uit de op ESG-factoren gerichte STARS- fondsen, een belangrijke mijlpaal met de derde verjaardag van het Nordea 1 – Global Stars Equity Fund (het Fonds). Het was het derde fonds dat werd toegevoegd aan de STARS-familie, die inmiddels acht fondsen telt. Het fonds behaalt een solide relatieve performance ten opzichte van de benchmark en zijn concurrenten, en het vermogen onder beheer steeg onlangs tor meer dan USD 400 miljoen.

Nordea, een pionier in ESG-analyse, gebruikt een in-house ESG-ratingmodel dat de afgelopen tien jaar is ontwikkeld om alle potentiële aandelenposities te evalueren. Het fonds integreert ESG-factoren volledig in de aandelenselectie, en het belegt uitsluitend in bedrijven die voldoen aan de duurzaamheidsnormen van Nordea. Daarnaast zoekt het fonds op uitgebreide schaal de dialoog met bedrijven om deze aan te sporen tot positieve veranderingen.

De nauwe samenwerking tussen de ESG-analisten en portefeuillebeheerders van NAM is een belangrijke succesfactor van het fonds. Het Fundamental Equities team van NAM selecteert de aandelen en wijst kapitaal toe, terwijl het Responsible Investment team de ESG-aspecten analyseert.

"Onze teams werken samen over het gehele proces, van het bedenken van beleggingsideeën tot en met engagement met bedrijven, om tot een 360-gradenperspectief van een positie te komen", zegt Johan Swahn, de fondsbeheerder. "De twee teams werken gedurende het hele beleggingsproces samen, waardoor ze onderling hun waardevolle inzichten in zowel mogelijke risico's als kansen kunnen delen."

NAM verbindt zich al meer dan tien jaar aan verantwoord beleggen en heeft in zijn ESG-fondsen voor meer dan EUR 46 miljard onder beheer. De eerste STARS-strategie werd in 2011 gelanceerd. Naast de Global Stars Equity-strategie bestaat de STARS-familie uit vier aandelenfondsen (Emerging Stars, European Stars, North American Stars, en Nordic Stars) en drie recent gelanceerde obligatiefondsen (Emerging Stars, European Corporate Stars en European High Yield Stars). Alle STARS-fondsen streven ernaar beter te presteren dan de brede markt en bouwen tegelijkertijd aan de wereld van morgen.