LGIM lanceert multi-asset fonds voor Europese beleggers

LGIM lanceert multi-asset fonds voor Europese beleggers

Asset Allocatie Europa Loans
lgim-lanceert-multi-asset-fonds-voor-europese-beleggers_1_QHGYQF.jpg

Legal & General Investment Management (LGIM) heeft een in Luxemburg geregistreerde, SICAV-versie van het L&G Multi-Asset Target Return-fonds gelanceerd. Deze productlancering is onderdeel van een reeks ontwikkelingen in continentaal Europa, die passen bij LGIM’s internationale uitbreidingsplannen.

Legal & General Investment Management (LGIM) heeft een in Luxemburg geregistreerde, SICAV-versie van het L&G Multi-Asset Target Return-fonds gelanceerd. Deze productlancering is onderdeel van een reeks ontwikkelingen in continentaal Europa, die passen bij LGIM’s internationale uitbreidingsplannen.

Het L&G Multi-Asset Target Return - EUR is een fonds met een vooraf vastgesteld rendementsdoel zonder beperkingen in de beleggingsaanpak. Het moet een alternatief bieden voor aandelen met een rendementsdoel van cash plus 5% per jaar, gemeten als een driejaars voortschrijdend gemiddelde. Het fonds heeft een uniek portefeuille-ontwerp om rendement te genereren en risico's te beheren. Het combineert drie bronnen van inkomen: gediversifieerde marktblootstelling, alternatieve strategieën en tactische strategieën, terwijl risico’s als geheel worden beheerd om de beleggingsresultaten te matchen met de doelstellingen van het fonds.

Het fonds streeft naar een lage correlatie met de richting van de markt als geheel en biedt kapitaalbehoud. Dit wordt bereikt door een sterke focus op risicobeheer aan de hand van drie verschillende risicodoelstellingen: het verminderen van de algehele volatiliteit, het beperken van de correlatie tussen de prestaties van het fonds en die van wereldwijde aandelen, en het beperken van de potentiële verliezen als gevolg van dalingen op de aandelenmarkten.

In de praktijk betekent dit dat we streven naar een gemiddelde aandelen-bèta van minder dan 0,4 (gemeten als driejaars voortschrijdend gemiddelde) terwijl we tijdens aanzienlijke marktdalingen de blootstelling aan aandelen verlagen tot onder de 40%. Het fonds is flexibel om kortetermijnvisies op activaklassen, landen, valuta's en sectoren te implementeren en er zullen ook specifieke transacties gedaan worden gericht op het leveren van positieve prestaties tijdens ongunstige marktomstandigheden.

Het fonds wordt beheerd door dezelfde vier personen als het bestaande equivalent in Britse ponden: Emiel van den Heiligenberg, Willem Klijnstra, John Roe en Chris Teschmacher. De bestaande strategie is, sinds de start in 2015, succesvol en heeft beter gepresteerd dan die van andere grote fondsen in de sector. Met een geheel flexibele beleggingsaanpak zal het fonds optimaal gebruikmaken van de beleggingsexpertise van LGIM op het gebied van asset allocation, actief aandelenbeheer en vastrentende waarden. Het fonds zal ook profiteren van LGIM’s omvang in goedkope indexstrategieën en van de expert dealing desk waardoor beleggers aanzienlijk op de kosten besparen.

Het fonds is beschikbaar voor zowel particuliere als institutionele beleggers in de Benelux, Nordics, Zweden, Duitsland, Ierland en Zwitserland.

Marcel Linotte, hoofd Nederland van LGIM: "Na tien jaar van positief rendement op de belangrijkste activaklassen, zal het genereren van alpha in 2019 waarschijnlijk moeilijker worden. Nu marktvolatiliteit aanhoudt zien we onder klanten een toenemende vraag naar lage bèta strategieën en flexibele pensioenoplossingen waarbij de beleggingshorizon steeds korter is en tegelijkertijd kosteneffectief moet zijn. Dit fonds richt zich hierop en we verwachten dat het een kernpositie wordt voor klanten met hogere rendementsdoelstellingen."

Emiel van den Heiligenberg, hoofd Asset Allocation: "Dit fonds is speciaal ontworpen om rendementen te leveren die minder afhankelijk zijn van de markttrends. Het maakt hierbij gebruik van het volledige scala aan beleggingservaring van LGIM, hetgeen een kenmerkende portefeuillediversificatie en een minder volatiel pad naar groei oplevert. Onder Britse beleggers zagen we in de afgelopen drie jaar een sterke vraag naar dit fonds. We verwachten dat deze vraag overslaat naar Europese beleggers die op zoek zijn naar rendement dat minder afhankelijk is van marktprestaties."

Het L&G Multi Asset Target Return-fonds in Britse ponden werd in 2015 geïntroduceerd en heeft sinds de lancering, voor de aftrek van kosten, een jaarlijks rendement van 3,58% geleverd en over de afgelopen drie jaar 5,42%. Het LGIM-team beheert wereldwijd meer dan €45 miljard in multi-assetstrategieën, voor zowel particuliere als institutionele beleggers.