BlackRock: Blik beleggers steeds meer op markten buiten VS gericht

BlackRock: Blik beleggers steeds meer op markten buiten VS gericht

United States US-dollar

De snel oplopende Amerikaanse staatsschuld ondermijnt het vertrouwen van beleggers in belangrijke Amerikaanse beleggingen zoals langlopende staatsobligaties en de dollar. Dat stelt BlackRock in haar vooruitblik op het derde kwartaal. De vermogensbeheerder signaleert dat markten buiten de Verenigde Staten steeds meer aan terrein kunnen winnen.

De importheffingen van Trump zorgden dit jaar voor flinke onrust op de financiële markten en een discussie over de dollar als internationale reservemunt. Een wereldwijde leegloop uit de dollar lijkt voorlopig niet aan de orde, maar door de toenemende Amerikaanse schuld is die kans wel aanwezig, menen de obligatiespecialisten van BlackRock. “We waarschuwen al langer voor de kwetsbare staat van de Amerikaanse overheidsfinanciën. Als daar niets aan gedaan wordt, vormt de almaar groeiende schuldenlast het grootste risico voor de bevoorrechte positie van de VS op de wereldwijde financiële markten,” schrijven ze.

Volgens BlackRock zorgt die oplopende schuld ervoor dat de natuurlijke samenhang tussen de rente op langlopende staatsleningen en het monetaire beleid minder vanzelfsprekend wordt. “Zelfs als de Federal Reserve de rente verlaagt, kunnen de yields op langlopende obligaties gaan stijgen als gevolg van de continue stroom aan nieuwe uitgiftes die op steeds minder belangstelling kan rekenen van grote beleggers”, aldus de experts.

De risicomijdende aard van beleggers in Amerikaanse vastrentende waarden betekent dat Europese obligatiemarkten naar verwachting sterker zullen profiteren dan die in Azië of opkomende markten, omdat stabiliteit een doorslaggevende factor is, aldus BlackRock.

"We verwachten een groeiende kloof tussen koplopers en achterblijvers en zien volop kansen binnen de Europese obligatiemarkt," aldus de experts. "Zo zien we bijvoorbeeld kansen in ultra-lange eurocurve steepeners, waarbij we opwaartse druk verwachten aan het lange eind van de curve. Dit komt door het normaliseren van de risicovrije curve in het licht van de renteverlagingscyclus, en door middellangetermijnveranderingen als gevolg van de Nederlandse pensioenhervorming."

Daarnaast bouwt BlackRock zijn blootstelling aan veel Amerikaanse aandelen verder af. De waarderingen zijn te hoog en lopen volgens de experts uit de pas met de marges die bedrijven boeken. De vermogensbeheerder blijft wel overwogen in technologie en AI-gerelateerde sectoren, omdat de vermogensbeheerder daar nog groeikansen ziet. "Het beleggingsbeleid verschuift dus van algemene marktdekking naar gefocuste thematische posities binnen de VS. Daarnaast kiest BlackRock steeds nadrukkelijker voor kansen buiten de VS."

“We zien volop kansen in Europese sectoren en landen. We zijn nog steeds positief over financiële instellingen, met name grote banken, vanwege hun gezonde balansen. Een steilere rentecurve vergroot hun rentemarge en de spaarzin van Europeanen jaagt de vraag naar beleggingsproducten aan. Ook defensie-gerelateerde bedrijven en sectoren die profiteren van AI en reshoring, én nutsbedrijven en infrastructuur zijn interessant”, aldus de beleggingsexperts. “Spanje blijft favoriet. Het land kan bogen op sterke economische randvoorwaarden. Bovendien zijn de aandelenkoersen gunstig en de winstvooruitzichten beter dan elders in Europa en is het land goed vertegenwoordigd binnen onze voorkeurssectoren.

Van de markten buiten Europa noemt het beleggingshuis Mexico en Japan als voorkeurslanden en in opkomende markten staat India centraal. “Het draait niet meer om brede regionale blootstelling, maar om duidelijke posities in landen die structureel profiteren van trends als verschuivingen in de handelsstromen, re-shoring en landen die steunen op sterke economische pijlers”, aldus de beleggingsstrategen.