Young Professionals over AI: Maurits Daarnhouwer (CACEIS Pension Centre)

Young Professionals over AI: Maurits Daarnhouwer (CACEIS Pension Centre)

Artificial Intelligence Technology
Maurits Daarnhouwer (foto archief CACEIS) 980x600.jpg

Door Maurits Daarnhouwer, Product Manager, CACEIS Pension Centre

 

In hoeverre kan (generatieve) AI bijdragen aan de transitie naar een duurzame(re) wereld?

‘AI kan een waardevol hulpmiddel zijn bij het versnellen van de transitie naar een duurzame wereld. AI laat een aanzienlijke ecologische voetafdruk achter door de omvang van berekeningen die nodig zijn om algoritmen te trainen. Tegelijkertijd kan AI op verschillende manieren bijdragen aan een versnelling van de transitie naar een duurzame wereld.

Zo kan AI worden gebruikt om voorspellingen te doen over klimaatverandering. Maar het kan ook worden ingezet om het energieverbruik te optimaliseren en te verminderen. Zodat elektriciteitsproductie en -consumptie vaker in balans zijn met elkaar. Ook zijn er tal van toepassingsgebieden te bedenken in de voedselproductie en -distributie. In het sociale domein kan AI gebruikt worden in toepassingen in de gezondheidszorg en het onderwijs, zoals het zoeken naar een geneesmiddel tegen kanker, moleculaire techniek of het mogelijk maken van gepersonaliseerd onderwijs.

Het gebruik van AI kan investment professionals helpen om gerichtere analyses uit te voeren, (duurzaamheids-) rapportages efficiënter te maken en veranderingen te signaleren in de bedrijfsrapportages van de bedrijven waarin ze investeren, om zodoende inzicht te krijgen in de ESG-risico’s in hun portefeuille.

AI heeft het potentieel om ons te helpen bij het nemen van betere beslissingen. Maar om deze voordelen te realiseren, moeten we ook rekening houden met ethische en sociale overwegingen en ervoor zorgen dat AI op een eerlijke, transparante en inclusieve manier wordt ontwikkeld en toegepast. Alleen dan kunnen we echt werken aan een duurzame(re) wereld met AI als bondgenoot.’

 

AI heeft het potentieel om ons te helpen bij het nemen van betere beslissingen.