MFS: Obligatiebeleggers hebben baat bij centrale banken die uit de pas lopen

MFS: Obligatiebeleggers hebben baat bij centrale banken die uit de pas lopen

Fixed Income Monetary policy
Obligaties (02)

Een aantal toonaangevende centrale banken hebben recent monetaire beleidsmaatregelen genomen, waaronder de Zwitserse nationale bank (renteverlaging) en de Bank of Japan (renteverhoging). 'Dat centrale banken zo uit de pas lopen komt bijna nooit voor en zorgt bij hen voor enige nervositeit', stelt Benoit Anne, Beleggingsstrateeg bij MFS, vast. De onrust onder centrale banken heeft volgens Anne gevolgen voor obligatiebeleggers.

De belangrijkste impact heeft betrekking op de zogeheten duration. Beleggers met een lange horizon kiezen van oudsher en logischerwijs voor een lange looptijd. Daarnaast heeft een soepel monetair beleid het beleggerssentiment altijd gestut. 'Daarom verwachten we dat de honger naar risicovolle activa – inclusief onderhandse leningen - de komende tijd waarschijnlijk verder toeneemt. Dit is belangrijk voor vastrentende waarden, gezien de groeiende zorg over de beoordeling van het rendementsverschil tussen verschillende obligaties. Als de macro-economische cijfers goed blijven, zou het zomaar kunnen dat het heel lastig wordt om dé aanjager te vinden die een spreadcorrectie in gang zet. En dat is niet ongunstig voor de rendementen op vastrentende waarden', aldus Anne. 

'Het draait het in het macro-economische landschap eigenlijk alleen nog maar om de inflatie en veel minder om de wereldwijde groei. We bevinden ons met z’n allen in het laatste hoofdstuk van het disinflatieverhaal en hopen dat boek binnenkort te kunnen sluiten. De Goldilockspap is momenteel nog iets te duur, maar uiteindelijk komt dat ook wel goed', aldus de beleggingsstrateeg. De macro-economische pijlers vormen volgens Anne geen belemmering voor de rendementen. 'Integendeel. Als we een kleurcode hadden voor alle componenten van het beleggingsproces, zouden de macro-economische stoplichten op groen staan. En dat is het belangrijkste voor vastrentende waarden en dus positief.'