Young Professionals over AI: Tim Zendman (MN)

Young Professionals over AI: Tim Zendman (MN)

Artificial Intelligence Technology
Tim Zendman (foto archief MN) 980x600.jpg

Door Tim Zendman, Innovation Lead, MN

 

Waar biedt (generatieve) AI de grootste kansen voor institutionele beleggers?

‘Als je drie jaar geleden had gevraagd naar kansrijke toepassingen van AI, dan hadden robotics en zelflerende handelsalgoritmes bovenaan de lijstjes gestaan. Maar sinds ChatGPT eind 2022 de wereld verbaasde, lijkt het AI-werkveld van natural language processing als eerste écht grootschalige impact te gaan maken. Volwassen large language models (LLM’s) zijn sindsdien goedkoop en eenvoudig beschikbaar voor iedereen met een laptop. En ze spreken tot de verbeelding van een grote groep mensen die daarvoor nog nooit met dergelijke taalmodellen had gewerkt.

Inmiddels lijkt iedereen in de ban van generatieve AI en de toepassingen vliegen je om de oren. Van geautomatiseerde rapportages tot volledig gepersonaliseerde vermogenscommunicatie. Persoonlijk verwacht ik de grootste impact op het vlak van investment research. Met behulp van de nieuwste generatie LLMs wordt het relatief eenvoudig om op grote schaal researchdata te consumeren. Inclusief ongestructureerde databronnen, die voorheen niet – of niet op grote schaal – gebruikt konden worden voor kwantitatieve analyses, zoals geschreven en gesproken newsfeeds (van internationaal tot lokaal), social media-streams en andere visuele en auditieve bronnen.

Naast deze ‘nieuwe’ databronnen hebben beleggers sowieso al toegang tot enorme datasets van marktgegevens en wereldwijde indicatoren. AI maakt het mogelijk om al deze data te verwerken en te analyseren met een ongekende snelheid en nauwkeurigheid. Een onmisbare tool voor analisten in het signaleren van trends, risico’s, buitenkansjes en red flags.’

 

AI is een onmisbare tool voor analisten.