Principal AM: Kortlopende obligaties aantrekkelijke optie bij renteverlaging

Principal AM: Kortlopende obligaties aantrekkelijke optie bij renteverlaging

Fixed Income
Obligaties (02)

In het licht van dreigende renteverlagingen door de Federal Reserve, kunnen beleggers overwegen hun looptijd te verlengen van schatkistpapier naar kortlopende obligaties. Verrassend genoeg daalt de couponrente op kortlopende obligaties niet nadat de Fed begint met renteverlagingen, terwijl het rendement op 3-maands Amerikaans schatkistpapier aanzienlijk daalt.

Met beleidsrenteverlagingen van de Federal Reserve in het verschiet, wordt er een intrigerende divergentie tussen geldmarktfondsen en kortlopende obligaties zichtbaar. Hoewel de verwachte renteverlagingen wijzen op een neerwaarts traject voor geldmarktrendementen, vormen kortlopende obligaties een tegengesteld scenario: een verwachte verhoging van couponbetalingen.

Tijdens de zes eerdere Fed-renteverlagingscycli liet de gemiddelde coupon op kortlopende obligaties twaalf maanden na de verlaging een marginale stijging zien van 1 basispunt (bp). Dit is in schril contrast met 3-maands Amerikaans schatkistpapier, dat in dezelfde periode een forse rendementsdaling van 119 basispunten doormaakte.

De tegenstrijdig lijkende beweging in kortlopende obligaties wordt duidelijker wanneer hun gemiddelde dollarprijs onder de nominale waarde ligt, een situatie die voor het laatst werd waargenomen in 1984. Na de verlaging van de Fed in dat jaar steeg de gemiddelde coupon op kortlopende obligaties met 22 basispunten, terwijl het rendement op 3-maands schatkistpapier met 318 basispunten daalde.

Eind februari bedroeg de gemiddelde dollarprijs op de U.S. Credit 1-3 Year Index $ 96,46. Naarmate kortlopende obligaties naar hun nominale waarde tenderen en hun vervaldag bereiken, worden nieuwe obligaties uitgegeven met hogere coupons dan de vervallende obligaties, waardoor de gemiddelde coupon op de portefeuille toeneemt, zelfs bij renteverlaging door de Fed.

Ondanks het neerwaartse traject van schatkistpapierrendement na de renteverlagingen door de Fed, behouden de couponrentes op kortlopende obligatiefondsen een opwaarts potentieel, wat een overtuigende reden is om de looptijd te verlengen naar kortlopende obligaties tijdens de volatiele tijden die voor ons liggen.