eToro: ASML plukt de vruchten van deglobalisering

eToro: ASML plukt de vruchten van deglobalisering

Commodities Technology Geopolitics
Data.jpg

'Door de toenemende digitalisering is er wereldwijd vraag naar onze chipmachines. Als we ze niet aan land A verkopen, dan wil land B ze wel hebben.'

Dit, of woorden van gelijke strekking, zei ASML-topman Peter Wennink vier jaar geleden al. En dat hij gelijk had zien we terug in de bedrijfscijfers die de chipmachinemaker vanmorgen publiceerde. Het omzetaandeel van de Verenigde Staten, Europa en Japan bij elkaar steeg van 9% in het 3e kwartaal naar 22% in het 4e kwartaal van 2023. De verwachting is dat deze gezonde spreiding zich in de komende jaren zal voortzetten.

Recordkwartaal

ASML sloot 2023 in stijl af. In het 4e kwartaal kwam de omzet met €7,2 miljard voor het eerst uit boven de €7 miljard. En de winst begon voor het eerst met een twee: €2,0 miljard. Het beter dan verwachte resultaat kwam voornamelijk door extra investeringen in al eerder verkochte apparaten. Beleggers zullen vandaag vooral enthousiast worden van het bedrag van €9,2 miljard aan nieuwe orders, waarvan meer dan de helft voor de geavanceerde (lees: hoogrenderende) EUV-machines. Na een aantal ‘langzame’ kwartalen nam het totale orderboek voor de komende jaren weer eens toe, tot €39 miljard.

Vertrouwen in de toekomst

ASML houdt vast aan de doelstelling van minimaal €30 miljard omzet per jaar vanaf 2025 met een toename van de bruto winstmarge naar minimaal 54%. Door alle commotie rondom de exportrestricties voor China is dat een bericht dat beleggers vertrouwen zal geven. Nog steeds spreekt het bedrijf uit Veldhoven over 2024 als een overgangsjaar. Dat komt weliswaar deels door naar verwachting 10% tot 15% lagere omzet uit China, maar anderzijds ook door hoge investeringen in nieuwe EUV-capaciteit. Zodra de nieuwe fabriek in gebruik is zal ASML sneller kunnen leveren en duurdere machines kunnen afrekenen. De investeringskosten worden dan breder gedragen en de winstmarge kan toenemen.

ASML organiseert op 14 november 2024 een Capital Markets Day. De nieuwe topman Christophe Fouquet zal dan de toehoorders voor het eerst toespreken.