State Street SPDR ETF's: AI-belofte trekt investeerders naar gezondheidszorg

State Street SPDR ETF's: AI-belofte trekt investeerders naar gezondheidszorg

Artificial Intelligence Sector gezondheidszorg Technology
Medische sector (03) gezondheidszorg

De integratie van kunstmatige intelligentie (AI) en nieuwe mogelijkheden voor monitoring transformeren de geneeskunde. Tech-startups en farmaceutische reuzen slaan de handen ineen voor medicijnontwikkeling. Tegelijkertijd openen nieuwe diagnostische technieken, bijvoorbeeld in smartwatches, nieuwe deuren voor preventieve geneeskunde en zorg op afstand.

 

De slimme lab-assistent

Biotech-bedrijven lopen voorop bij het toepassen van AI. Door grote taalmodellen in te zetten bij het verwerken van data kunnen geneesmiddelen sneller worden getest. AI-analyses van röntgen- en CT-scans geven veelbelovende resultaten. Hiermee kunnen bijvoorbeeld sneller en nauwkeuriger kankercellen worden opgespoord. Het zijn innovaties die mensenlevens kunnen redden en zorg goedkoper maken. Snellere diagnoses en effectievere behandelplannen zijn van groot belang om zorg in een vergrijzende samenleving betaalbaar te houden.

Doorbraak in genbewerking

2024 wordt een belangrijk jaar voor genbewerkingstechnologieën. De recente goedkeuring van de eerste CRISPR-medicijnen voor sikkelcelziekte is een mijlpaal in de medische wereld. Verwacht wordt dat deze technologie baanbrekende resultaten kan leveren bij de behandeling van obesitas. In 2023 stond de obesitas-epidemie plotseling in het centrum van de aandacht bij investeerders, toen diabetesmedicatie werd ontdekt als afslankmiddel.

Rebecca Chesworth, Sectorstrateeg bij State Street SPDR ETFs:

'De gezondheidszorgsector combineert groeipotentieel met defensieve stabiliteit. Voorspelbare inkomsten zijn aantrekkelijk voor investeerders in het huidige onzekere macro-economische klimaat. Daarnaast ziet het cijferseizoen er positief uit, omdat de vertekende omzetcijfers uit de coronajaren niet langer de groeivergelijking vertroebelen.

Op het gebied van innovatie is ook veel om naar uit te kijken in 2024. Medicijnen gericht op het vertragen van de ziekte van Alzheimer staan in de schijnwerpers. Verwacht wordt dat Alzheimermedicijn donanemab van Eli Lilly* door de FDA wordt goedgekeurd en dat de medicatie van Roche dit jaar de Fase-3 studie ingaat.'