BlackRock: Klimaatbestendigheid is nieuw beleggingsthema

BlackRock: Klimaatbestendigheid is nieuw beleggingsthema

Climate Change
Klimaatverandering

‘Het beleggen in klimaatbestendigheid is anders dan beleggen in een CO2-arme economie.’  Klimaatgerelateerde economische schade kan 5% van het wereldwijde bbp kosten.

De schade door de klimaatverandering zal de komende jaren alleen maar toenemen en decennia aanhouden, ongeacht de transitie naar een CO2-arme maatschappij. En al is het lastig om de impact op het welzijn van mensen te becijferen, de kwantificeerbare economische schade groeit snel, zo stelt BlackRock vandaag in een eigen rapport. ‘Wij denken dat klimaatgerelateerde economische schade 5% van het wereldwijde bbp kan afhalen in 2050, al verschilt het enorm per regio.’

Er zullen grote investeringen nodig zijn om weerbaarheid op te bouwen tegen de klimaatverandering. ‘Het beleggen in klimaatbestendigheid is anders dan beleggen in een CO2-arme economie. Het gaat dan bijvoorbeeld om systemen om overstromingen vroeg te detecteren of het aanpassen van gebouwen zodat ze beter bestand zijn tegen hittegolven’, legt het bedrijf het verschil uit.

Financiële markten onderschatten de vooruitzichten van bedrijven die in de sectoren actief zijn die klimaatbestendigheid mede mogelijk maken. ‘Het definiëren van dit opkomende beleggingsthema is complex omdat het heel verschillende sectoren omvat en een aantal sub-sectoren die ondervertegenwoordigd zijn in typische transitiebeleggingen – zoals gezondheidszorg, waterbedrijven en professionele diensten.’