AXA IM: (Ro)bots bieden uitkomst op de structureel krappe arbeidsmarkt

AXA IM: (Ro)bots bieden uitkomst op de structureel krappe arbeidsmarkt

Artificial Intelligence Technology Arbeidsmarkt
Technologie (07) AI artificial intelligence robot

Aanzienlijke vooruitgang op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) in combinatie met een tekort aan arbeidskrachten zorgt voor een groei van de automatisering en robotica.

In 2022 werd een recordaantal industriële robots geïntroduceerd - 553.052 - een stijging van 5% ten opzichte van het totaal in 2021, volgens de International Federation of Robotics (IFR). De handelsorganisatie verwacht tussen 2023 en 2026 een jaarlijkse groei van 7% voor de sector.

'De combinatie van een veranderende vraag van consumenten en bedrijven, en de steun van nieuw overheidsbeleid en investeringen, betekent een aanzienlijke impuls voor de robotica- en automatiseringssector. Vergrijzing en structureel krappere arbeidsmarkten vragen nadrukkelijk om groei in robotica en automatisering', legt Tom Riley, Hoofd Thematische Aandelenstrategieën bij AXA Investment Managers, uit.

'Wij zien potentiële beleggingskansen in de bedrijven die deze technologie faciliteren, zoals de halfgeleiderfabrikanten maar ook in sectoren die de vruchten plukken van hogere arbeidsproductiviteit zoals bijvoorbeeld transport en gezondheidszorg.'