DWS: Europese inflatie blijft hardnekkig hoog

DWS: Europese inflatie blijft hardnekkig hoog

Inflation Europe
Stock exchange euromunten.jpg

In tegenstelling tot wat de meeste waarnemers hadden verwacht en wat consumenten hadden gehoopt, daalde het inflatiecijfer in het eurogebied in augustus niet, maar bleef deze op 5,3%. Het kerncijfer (dat wil zeggen exclusief energie en voedsel) blijft ook hardnekkig hoog en daalt slechts naar 5,3%, vergeleken met 5,5% de maand ervoor.

De energieprijzen daalden iets meer dan 3% ten opzichte van een jaar geleden, maar dat kwam grotendeels door het basiseffect. Over het geheel genomen is energie nog steeds ongeveer 50% duurder dan vóór de crisis. Voedsel steeg met iets minder dan 10% in prijs, waardoor het ongeveer een vijfde duurder werd dan vóór de invasie.

Wat de ECB echter echt zorgen baart, is dat de prijzen van de diensten met ongeveer 5,5% zijn gestegen. Een belangrijke drijfveer hierbij zijn de lonen. De vraag voor de ECB is of de economische vertraging die we momenteel ervaren al voldoende is om de lonen in de toekomst onder controle te houden. De gegevens van vandaag geven aan dat een 'all clear' verre van gepast is en maken een renteverhoging tijdens de komende ECB-vergadering een zeer waarschijnlijke optie.