DWS: Fed balanceert tussen inflatieangst en gebrek aan duidelijkheid

Christian Scherrmann, Amerika-econoom bij vermogensbeheerder DWS, geeft zijn commentaar in aanloop naar de Fed-vergadering.
De Amerikaanse centrale bank bevindt zich in een lastig parket. Aan de ene kant viel de inflatie lager uit dan verwacht – waarschijnlijk een blast from the past. Aan de andere kant neemt de vrees voor meer inflatie toe, nu marktpartijen anticiperen op de impact van de importheffingen. Tegelijkertijd blijven cruciale factoren, zoals de uiteindelijke invulling van het tarievenbeleid en de koers van het toekomstige begrotingsbeleid, voorlopig onduidelijk.
Omdat er nog steeds een gebrek is aan duidelijkheid, zal de Federal Reserve haar beleidskoers vooralsnog laten afhangen van inkomende economische data. Vroegtijdig handelen brengt immers het risico met zich mee dat de centrale bank de verkeerde afslag neemt: door ófwel de inflatie verder aan te jagen, ófwel de vraag nodeloos af te remmen.
Wij voorzien dan ook geen substantiële wijziging van het monetaire beleid. Waarschijnlijk zal de Fed in de toelichting minder vertrouwen uitspreken in het groeitempo van de economie. De officiële verklaring zal naar verwachting worden aangepast met een verwijzing naar een meer gematigde groei, al wordt de arbeidsmarkt nog steeds als krap omschreven.
Per saldo denkt Scherrmann dat de Fed een iets meer hawkish toon gaat aanslaan, maar dan in de vorm van een verlengde rentepauze.
Op de middellange termijn blijft de aandacht gericht op inflatie en de vraag of er tweede-ronde-effecten ontstaan die verder gaan dan een beperkte stijging van de prijzen door invoerheffingen. Zulke effecten kunnen voortkomen uit verstoorde toeleveringsketens of doordat de vraag verschuift naar productie in eigen land, waarvan de capaciteit beperkt is.
Wij verwachten dat de Fed voorlopig aan de zijlijn blijft, totdat de economische activiteit afkoelt en de arbeidsmarkt inzakt. Pas dan ontstaat er ruimte voor een daling van de inflatie. Dat moment zou zich best eens later dit jaar kunnen voordoen, en daarom rekenen wij nog altijd op maximaal drie renteverlagingen in de komende twaalf maanden.