Swissquote Bank: Fed stijdt door tegen inflatie

Swissquote Bank: Fed stijdt door tegen inflatie

Monetary policy
Inflatie (02)

Fed-verwachtingen zijn zo hawkish dat de kans op een correctie toeneemt. Niemand verwacht, of is gepositioneerd voor, een renteverlaging van de Fed dit jaar.

‘De Fed zal vandaag de notulen van haar laatste beleidsvergadering vrijgeven, en er zullen zeker een paar hawkish zinnen in staan die de krantenkoppen gaan halen, gezien het feit dat de Fed-functionarissen hun renteverhogingen hebben gepauzeerd tijdens hun vergadering in juni, maar hun dot plot toonde nog twee renteverhogingen voor een echte en een langere pauze’, stelt Ipek Ozkardeskaya, Senior Analyst bij Swissquote Bank, vandaag.

‘Op dit moment zijn de Fed-verwachtingen zo hawkish dat de kans op een correctie toeneemt. Fed Funds Futures geeft bijna 90% kans op nog een renteverhoging van 25 bp in juli, en nog eens 25 bp daarna is ook waarschijnlijk. Niemand verwacht, of is gepositioneerd voor, een renteverlaging van de Fed dit jaar. Tenzij er weer bankstress of chaos op de huizenmarkt komt, kan niets de Fed ervan weerhouden om haar strijd tegen de inflatie voort te zetten.

Interessant is dat uit onderzoek van Bloomberg is gebleken dat de renteverhogingen in de VS meer ten goede komen aan spaarders dan dat ze hypotheekbetalers geld kosten, omdat veel hypotheken een vaste rente hebben van 30 jaar en nog moeten aflopen.  Ook interessant is dat de Amerikaanse dollarindex over het algemeen niet reageert op de hawkishness van de Fed.’