Jennison: Biotechsector vertoont sterke gelijkenissen met dotcom-periode

Jennison: Biotechsector vertoont sterke gelijkenissen met dotcom-periode

Technology
AI Artificial Intelligence robot duurzaam ESG technologie

De volatitliteit in de gezondheidssector is vergelijkbaar met de dotcom-crash in de technologiesector, die voorafging aan het decennialange tijdperk van enorme groei.

De neergang van early stage therapeutic bedrijven lijkt sterk op die van jonge techbedrijven begin 2000, stelt Debra Netschert, managing director bij Jennison Associates.

De prestaties van de biotechsector spiegelen die van de technologiesector sinds de bullmarkt in 1999. Toen duurde het bijna twee jaar voordat de Nasdaq weer opkrabbelde na de crash in 2000. De grafiek hieronder zet de performance van de S&P Biotechnology Select Industry Index (2020-2022) af tegen die van de Nasdaq (1999-2002). De historische rendementspatronen komen sterk overeen. 

Een handvol winnaars

Hoewel de techsector uiteindelijk herstelde van de dotcom-crash, verliep het herstel niet gelijkmatig. Zo zijn er momenteel een handvol grote technologieconglomeraten, allen met stevige concurrentievoordelen. 'Op de lange termijn geloven we dat het herstel in de biotechsector een vergelijkbaar patroon zal volgen en verwachten we dat bedrijven met de beste wetenschap zullen winnen, terwijl anderen simpelweg verdwijnen.'

Ze vervolgt: 'Op korte termijn zijn we echter nog steeds optimistisch over het perspectief voor een select aantal bedrijven in de biotech- en therapeutische subsectoren, maar onze visie als geheel is genuanceerd. We verwachten dat het genereren van alfa door middel van selectie van individuele aandelen van groot belang zal zijn.

We zijn ook van mening dat er in de afgelopen vijf jaar te veel bedrijven naar de beurs zijn gegaan, waardoor een omgeving is ontstaan waarin bedrijven die er nog niet helemaal klaar voor waren streden om kapitaal. Daardoor verwaterde de hoeveelheid investeerbare ideeën.

Midcap biotech vindt ons team een interessantere bron van langetermijnideeën, aangezien veel van deze bedrijven verschillende pijplijnen hebben en operationeel winstgevend zijn. Deze kenmerken maken ze aantrekkelijker in tijden van stijgende rentes en, belangrijker nog, aantrekkelijk voor potentiële kopers.'

Data is de sleutel

Meer in het algemeen over de gezondheidssector, denkt Debra Netschert dat data een cruciale rol zal spelen bij het definiëren van langetermijnwinnaars.

'Technologie-ondersteunde gezondheidszorg is de toekomst van de branche. Op basis van data kan men de zorgverlening monitoren en optimaliseren, waardoor artsen patiënten beter begrijpen. We verwachten dat de gezondheidsbedrijven die data effectief kunnen verzamelen, verwerken en interpreteren, zullen uitgroeien tot grote conglomeraten in de branche met grote concurrentievoordelen.'

Volgens Netschert zouden stappen om verouderde benaderingen te vervangen en meer impactvolle en efficiënte zorg te bieden, parallel moeten lopen met de ‘evolutie van de informatietechnologiesector van 2010 tot 2020’.