Capital Group: Hoe ver reikt de Big Tech comeback?

Capital Group: Hoe ver reikt de Big Tech comeback?

Technology
Technologie (07) AI artificial intelligence robot

Big Tech maakt een comeback. Veel van de namen die de laatste grote bullmarkt leidden - waaronder Alphabet, Apple, Microsoft, Meta en Nvidia - hebben dit jaar een opvallend herstel doorgemaakt.

Ter illustratie: de CRSP US Mega Cap Growth Index, die heel wat techbedrijven bevat, was op 18 mei met meer dan 26% gestegen tegenover een jaar eerder, ofwel bijna drie keer zoveel als de S&P 500 Index.

Voor de techrally zijn een aantal verklaringen te vinden, zegt Christophe Braun, investment director bij Capital Group. “Dit is het deel van de markt dat in 2022 het meeste terrein heeft verloren. Sommige van deze bedrijven werden meer gestraft dan nodig, omdat hele sectoren uit de gratie raakten en de verkoop soms lukraak verliep.”

Een tweede verklaring zijn de nieuwe rentevooruitzichten. De Amerikaanse Federal Reserve zal de rente misschien niet zoveel verhogen als eerder verwacht. Dat heeft een impuls gegeven aan activa met een lange looptijd, waaronder veel technologieaandelen. Beleggers speculeren met deze aandelen voor de lange termijn en baseren hun waarderingen daarbij deels op de renteverwachtingen.

De opkomst van AI-systemen, zoals het populaire ChatGPT, is een andere factor die het enthousiasme voor de technologiesector aanwakkert. ChatGPT, eigendom van Microsoft en OpenAI, was dit jaar de snelst groeiende consumentenapp in de geschiedenis.

De recente winstrapportages van de techbedrijven gaven ook een blik op de technische ommekeer. Ondanks zorgen over een wereldwijde recessie, hebben de grootste techgiganten manieren gevonden om aan het gewoel te ontsnappen en zich te richten op winstgevende groei, in plaats van groei tegen elke prijs.

Meta Platforms, het vroegere Facebook, is een spraakmakend voorbeeld. De sociale-mediagigant heeft de afgelopen maanden drie ontslagrondes achter de rug en heeft zijn digitale reclameactiviteiten vernieuwd met behulp van AI-tools. Deze en andere agressieve maatregelen droegen ertoe bij dat Meta op 26 april een omzetstijging van 3% op jaarbasis meldde, waarmee een einde kwam aan een reeks van drie kwartalen met verlies.

Netflix is een ander voorbeeld van dit nieuwe kostenbewustzijn. In de afgelopen maanden heeft de streaminggigant verschillende stappen gezet om zijn bedrijf efficiënter te maken, waaronder de toevoeging van een advertentie-ondersteunde serviceklasse, een harde aanpak van het delen van wachtwoorden en de afschaffing van zijn dvd-verhuuractiviteiten.

Hoewel de winstgevendheid bij sommige technologiebedrijven verbetert, zijn er weinig tekenen van een sterke omzetgroei, zegt Christophe Braun.

“De winstmarges overtreffen de verwachtingen omdat bedrijven meer op de kosten hebben gelet”, legt Braun uit. “Beleggers reageren positief op bedrijven die via besparingen opnieuw winstgevend willen worden, wat een verstandige strategie is in een omgeving met hoge rente. Maar de aandelenkoersen zijn dus niet gestegen omdat er veel organische omzetgroei was.”

Dat maakt Braun bezorgd over de waarderingen, die nog steeds hoog zijn in historisch opzicht. Het is ook mogelijk dat de economische achtergrond in de komende maanden verslechtert als de VS in een recessie terechtkomt.

Christophe Braun merkt ten slotte nog op dat de comeback van de Big Tech deel uitmaakt van een grotere trend van koopkansen in de breedte sinds het begin van de bear market begin 2022. Hoewel Amerikaanse large-cap tech-aandelen nu de dans leiden, zijn zij niet de enige voortrekkers, zoals ze wel waren gedurende een groot deel van het vorige decennium. Verschillende andere sectoren en regio’s doen het nu beter, bijvoorbeeld energie, gezondheidszorg en de maakindustrie, net als Europese aandelen, die voor het eerst in jaren beter presteren dan Amerikaanse aandelen.