AXA IM: Fed ziet af van ‘jumbo hikes’ na omvallen Silicon Valley Bank

AXA IM: Fed ziet af van ‘jumbo hikes’ na omvallen Silicon Valley Bank

Fed
Federal Reserve.jpg

De Federal Reserve ziet waarschijnlijk af van grote renteverhogingen nu de Amerikaanse centrale bank groot geschut heeft moeten inzetten tegen een mogelijk spill over-effect door het omvallen van Silicon Vally Bank (SVB) in de VS.

'Tenzij de inflatiecijfers deze week merkbaar boven verwachting uitkomt, zou 25 basispunten het tempo moeten blijven', verwacht hoofdeconoom Gilles Moëc van AXA Group.

Financiële markten namen de ondergang van SVB hoog op, maar volgens Moëc lijkt dit een idiosyncratisch geval. De focus van SVB op één sector - tech - maakte haar bijzonder gevoelig voor collectieve deposito-opnames - vooral in een situatie waarin nieuw durfkapitaal toch al opdroogt en techbedrijven op hun cashvoorraad moeten interen.

Desalniettemin presenteerde de Fed dit weekend forse maatregelen tegen een overloopeffect door het omvallen van de bank. Ten eerste zullen zij de deposito's van deze klanten ‘vergoeden’ boven de normale FDIC-verzekeringslimiet van 250.000 dollar. Ten tweede heeft de Fed een nieuw programma gelanceerd dat de toegang tot eenjarige liquiditeiten tegen gunstige voorwaarden waarborgt.

Naast de nu spelende kwestie van financiële stabiliteit, werpt de episode bij de SVB een licht op de niet zo evidente impact van hogere rentevoeten op banken. Moëc: 'Dit is nog een reden om goed op te letten op macro-financiële ontwikkelingen als mogelijke voorbode van moeilijkheden in de reële economie. De SVB-episode zal bij de Fed waarschijnlijk ook leiden tot meer voorzichtigheid op het gebied van monetair beleid.'

De Europese Centrale Bank zou op haar beurt meer aandacht moeten besteden aan de implosie van de kredietimpuls. 'Maar onze indruk is dat de Raad van Bestuur zich bij de bepaling van zijn traject zal blijven concentreren op de boodschap van de kerninflatie”, schrijft de hoofdeconoom. “Aangezien wij voor de eerste helft van 2023 een robuuste kerninflatie verwachten, zou een eindrente van 4% ons niet veel verbazen.'