AON: hogere dekkingsgraad, geen pensioenkortingen

AON: hogere dekkingsgraad, geen pensioenkortingen

Pensionfunds
Algemeen (07) omhoog stijging on the move.jpg

Dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen gestegen naar 120%: pensioenkortingen lijken van de baan.

De pensioenfondsen hebben in februari hun financiële positie verder verbeterd, zo meldt AON vandaag. Ondanks de zorgen in de wereld en dalende beleggingskoersen zorgde de rentestijging in februari er voor dat de indicatieve gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen steeg naar 120%. De aandelen en de vastrentende waarden daalden in waarde, maar de rente steeg en daardoor daalden de verplichtingen. Per saldo steeg de dekkingsgraad.

De indicatieve beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, bleef in februari gelijk: 121%. Pensioenkortingen lijken met dit gemiddelde bij vrijwel alle fondsen van de baan. Sterker nog, veel pensioenfondsen zijn overgegaan tot het toekennen van forse indexaties. Juist deze toekenning van indexaties leidt ertoe dat de actuele dekkingsgraad onder de beleidsdekkingsgraad is komen te liggen.

Inflatie blijft hoog en rente stijgt

Februari stond in het teken van verdere verkrapping van het monetaire beleid en de hoop van beleggers dat het tempo hiervan wat verlaagd zou worden. De Fed verhoogde haar beleidsrente met 25 basispunten. De ECB verhoogde haar depositorente met 50 basispunten. Beleggers reageerden in eerste instantie positief op het lagere tempo, maar de resultaten verdwenen al snel door de sterke economische data. Dit wakkerde de verwachting aan dat de groei sterker is en de inflatie hardnekkiger dan de markten hadden verwacht. Hierdoor liep gedurende de maand de rente op de kapitaalmarkt verder op.

Stegen de aandelen aan het begin van de maand nog flink door de verwachting dat verdere renteverhogingen beperkt zouden zijn, ze daalden later in de maand door het uitkomen van sterke macrocijfers waardoor renteverhogingen voorlopig nog niet van tafel zijn. Dit resulteerde in een aandelenrendement van -1,3% waarbij aandelen van de ontwikkelde markten met 0,8% daalden en die van opkomende markets met 4,2% daalden.

De stijgende rente had een negatief effect op beursgenoteerd vastgoed, dat ruim 2% daalde, en op de gehele vastrentende portefeuille, die 5,8% daalde door het negatieve rendement op rentegevoelige staatsobligaties (-4,5%), bedrijfsobligaties (-1,4%) en high yield (-1,6%). Het totale rendement van de portefeuille was in februari -3,1%, aldus AON.