J.P. Morgan Private Bank: Waarom beleggingscase Europa verbetert

J.P. Morgan Private Bank: Waarom beleggingscase Europa verbetert

Europe
Europa kaart.jpg

Tegen alle verwachtingen in blijven de vooruitzichten voor Europa verbeteren. Achim Unger, Benelux Investments Team Lead bij J.P. Morgan Private Bank, geeft vijf redenen waarom het tij voor Europa aan het keren is:

1) De groei is veel beter geweest dan verwacht

Zozeer zelfs, dat leidende indicatoren weer op expansie wijzen. Terwijl de regio op weg naar de winter leek te wankelen op de rand van een recessie, heeft de verbeterende energiedynamiek de krimp afgewend waarvan de meesten dachten dat deze onvermijdelijk was.

Dankzij een geweldige inspanning om de aardgasreserves te herstellen en een milder dan verwachte winter, zijn de aardgasprijzen met meer dan 80% gedaald en zijn ze terug op het niveau van voor de oorlog in Oekraïne. Europa lijkt de winter uit te gaan met betere gasreserves (circa 50% van de capaciteit) dan zelfs in een normaal jaar (circa 30%).

Daarnaast zal Europa rugwind krijgen van de snelle heropening van China, gezien de handelsbetrekkingen tussen beide economieën. Last but not least lijkt de inflatie te vertragen, wat ook gunstig is, hoewel duidelijk is dat de prijzen nog steeds hoog zijn en de Europese Centrale Bank de rente waarschijnlijk voorlopig zal verhogen.

2) De goede vibes vertalen zich in veerkrachtige bedrijfsresultaten

Banken rapporteerden geweldige winsten. Lagere gasprijzen zijn een zegen geweest voor industriële bedrijven zoals Infineon. Energiebedrijven zoals BP verhogen de capex voor nieuwe projecten en luxemerken zoals LVMH lijken alleen maar sterker te worden. Bovendien blijven de matigende prijzen de margedruk verlichten.

Vooruitblikkend zou een verbeterde economische groei de verkoopcijfers moeten stimuleren, vooral nu de Chinese consument weer in actie komt. Azië was in 2010 goed voor ongeveer 11% van de omzet van de bedrijven in Stoxx Europe 600. Inmiddels is dit verdubbeld naar meer dan 20%.

3) Het goede nieuws is nog niet ingeprijsd

Zelfs met een rally van meer dan 20% vanaf de dieptepunten denkt J.P. Morgan Private Bank dat er nog meer ruimte kan zijn voor verdere stijgingen. Europese aandelen worden verhandeld tegen 13x forward K/W. Dat is flink onder het 10-jarig gemiddelde (14,5 forward K/W).

Ook verwacht J.P. Morgan Private Bank dat de relatieve onderwaardering van Europa ten opzichte van de Verenigde Staten zal blijven afnemen. Dit lag op een historische 30% vóór de januari-rally en J.P. Morgan Private Bank verwacht dat de onderwaardering dit jaar rond 20% zal eindigen.

4) Het is niet alleen een kortetermijnverhaal - Europa is de thuisbasis van enkele van de groeitrends van morgen

Dit Europa is niet hetzelfde oude Europa. De Europese markt heeft zijn sectorsamenstelling zien verschuiven van inherent lagere groeisectoren zoals telecom en banken naar bedrijven van hogere kwaliteit, zoals luxegoederen en halfgeleiders.

Verder, terwijl de pandemie en de oorlog kwetsbaarheden aan de aanbodzijde blootlegden, is er een capex-cyclus op gang gekomen die gericht is op de ontwikkeling van de reële economie (denk aan veerkracht van de toeleveringsketen, energie- en voedselzekerheid, infrastructuur en defensie) - een sterk verschil met de vorige cyclus waarin de lage rente vooral mega-techbedrijven ten goede kwam. Een dergelijke verschuiving kan gunstig zijn voor een hogere weging van Europese bedrijven in industrie, materialen en energie ten opzichte van Amerikaanse sectorgenoten.

5) Een zwakkere dollar geeft Amerikaanse beleggers in Europa extra rendementspotentieel

De Amerikaanse dollar is circa 10% verzwakt ten opzichte van zijn hoogtepunt. De Amerikaanse inflatie is namelijk afgekoeld, andere centrale banken in de ontwikkelde wereld hebben de Fed inmiddels qua renteverhogingen ingehaald en de groei buiten de Verenigde Staten is aanzienlijk verbeterd.

Ondertussen is de euro gestegen en de dynamiek zoals hierboven beschreven geeft de munt verder opwaarts potentieel. Dat betekent dat beleggers uit de dollarzone valutawinst kunnen behalen op Europese activa. Sinds begin oktober heeft de Stoxx Europe 600 bijvoorbeeld een aantrekkelijk rendement van 20% in lokale valuta gegenereerd, maar is het rendement in dollars maar liefst 30%! 

Beleggingsimplicaties: Europa krijgt meer aandacht van Amerikaanse beleggers en dat is goed nieuws voor Europese aandelen. Europa is goed voor slechts 3% van de totale aandelenallocatie van Amerikaanse beleggers, ondanks het feit dat het goed is voor 20% van het wereldwijde aandelenuniversum. 2022 was ook een van de slechtste jaren voor Europese aandelen in het afgelopen decennium.

Veel beleggers zijn onderwogen in Europa, maar vooruitkijkend is J.P. Morgan Private Bank van mening dat de nieuwste groene scheuten een nadere blik rechtvaardigen (ook al blijven er risico's rond de oorlog en de conjunctuurcyclus).

In de multi-asset portefeuilles die J.P. Morgan Private Bank beheert, is de blootstelling aan Europa verhoogd. Ook ziet J.P. Morgan Private Bank kansen in de nationale Europese leiders op het gebied van luxe-artikelen, halfgeleiders en energie.