AXA IM: Chipbedrijven ondanks gedaalde aandelenkoersen en onzekere economie aantrekkelijk

AXA IM: Chipbedrijven ondanks gedaalde aandelenkoersen en onzekere economie aantrekkelijk

Technology
Technologie (08) chips cloud

Ondanks gedaalde aandelenkoersen van halfgeleiderbedrijven en de dalende verkoop van consumentenelektronica, blijft de vraag naar halfgeleiders in de toekomst sterk. “Nu politiek en technologie echter steeds meer verstrengeld raken, moeten actieve beleggers de geopolitieke achtergrond wel goed in de gaten houden”, schrijft vermogensbeheerder AXA Investment Managers.

Volgens Chris Iggo, CIO AXA IM Core en Tom Riley, Head of Thematic Equity Strategies, werd en wordt het belang van chips benadrukt door de tekorten in de toeleveringsketen die de afgelopen jaren zijn ontstaan als gevolg van de COVID-19-pandemie. Nu de geopolitieke spanningen zijn toegenomen, willen landen niet alleen hun bevoorradingsketen beschermen tegen mogelijke logistieke verstoringen, maar ook hun nationale belangen. Er wordt bijvoorbeeld gevreesd dat militaire spanningen tussen China en Taiwan een deel van de wereldwijde aanvoer van chips zouden kunnen afsnijden.

Op de langere termijn zouden de door de VS opgelegde beperkingen China kunnen beperken in het ontwikkelen van geavanceerde halfgeleidertechnologieën. Dit zou een gunstiger concurrentieklimaat kunnen betekenen voor halfgeleiderbedrijven buiten China, bijvoorbeeld in de VS en Europa.

Desalniettemin ziet AXA IM dat de groeivooruitzichten voor de halfgeleidersector veerkrachtig blijven door de structurele groeifactoren van de sectoren waarin zij worden toegepast, van robotica tot fabrieksautomatisering en elektrische voertuigen.

De gedaalde aandelenkoersen van chipbedrijven door een verwachte vertraging in de sector, hebben volgens AXA IM de waarderingen van sommige halfgeleideraandelen laten terugvallen. “Die zijn daardoor volgens ons aantrekkelijker geworden. En hoewel het macro-economische klimaat moeilijk is, vooral door de inflatie, verwachten wij dat de bedrijven in deze sector een groot deel van de kosten kunnen doorberekenen aan hun klanten.”

Bovendien, zo verwacht AXA IM, is het in de eerste plaats de vraag - gedreven door de voortgaande digitalisering van de wereldeconomie - en niet de politiek die de weg zal beïnvloeden en de groei in de halfgeleidersector zal aandrijven.