PATRIZIA: Tweederde institutionele beleggers wil meer beleggen in infrastructuur

PATRIZIA: Tweederde institutionele beleggers wil meer beleggen in infrastructuur

Infrastructure
infrastructuur (2).jpg

PATRIZIA, een toonaangevende partner voor wereldwijde real assets, heeft de resultaten bekendgemaakt van zijn tweede jaarlijkse klantenenquête. 100 Europese institutionele beleggers zijn bevraagd via het digitale beleggersportaal myPATRIZIA.

Volgens de enquête is een duidelijke meerderheid van PATRIZIA’s institutionele beleggers van plan de blootstelling naar infrastructuurbeleggingen te vergroten. 64% procent van de beleggers verwacht het aandeel van infrastructuur ten opzichte van andere beleggingscategorieën in de komende vijf jaar te vergroten, waarvan 20% een toename van meer dan 10% voorziet.

Graham Matthews, CEO Infrastructure bij PATRIZIA SE, zegt:

"Wij zijn ervan overtuigd dat dit het decennium voor infrastructuur wordt. De vraag naar investeringen in deze sector is groter dan ooit, vooral gedreven door de snelle veranderingen die we zien over de gehele wereld. Regeringen kunnen de wereldwijde megatrends van verstedelijking, demografie, digitale connectiviteit, sociale inclusie, klimaatverandering en decarbonisatie niet bijbenen. Investeringen van private ondernemingen zijn essentieel als we deze uitdagingen het hoofd willen bieden en een slimmere infrastructuur voor bloeiende en leefbare steden willen bouwen."

Andere bevindingen uit de enquête over infrastructuurinvesteringen zijn onder meer:

  • Binnen infrastructuur zijn hernieuwbare energiebronnen de populairste beleggingscategorie. Bijna 80% van de beleggers wil de weging van hernieuwbare energie in hun portefeuille verhogen, waarvan 20% aangeeft de weging met meer dan 10% te willen verhogen.
  • Ook nutsbedrijven, vervoer en sociale zorg kunnen op grote belangstelling rekenen. Ongeveer 60% van de beleggers is van plan de weging van deze beleggingscategorieën in de komende vijf jaar (significant) te verhogen.
  • Om hun blootstelling uit te vergroten, geven institutionele beleggers de voorkeur aan beleggingen in infrastructuuraandelen via fondsen (48%) of directe beleggingen (33%).  Met alternatieve beleggingsmogelijkheden zoals fondsen voor beursgenoteerd infrastructuur (10%) of funds-of-funds (6%) lijken ze minder bekend.
  • Portefeuillediversificatie (87%) wordt gezien als het belangrijkste voordeel voor beleggingen in infrastructuur, gevolgd door het aantrekkelijke risico-rendementsprofiel (57%), de stabiele, regelmatige rendementen (49%), de bescherming tegen inflatie die het biedt (34%) en de illiquiditeitspremie (30%).

15082022 PATRIZIA

De groeiende belangstelling van beleggers voor infrastructuur gaat niet ten koste van vastgoedbeleggingen. 60% van de ondervraagden zegt van plan te zijn het aandeel van vastgoed in hun beleggingsportefeuille in de komende vijf jaar te vergroten, waarvan 14% zich op een aanzienlijke toename voorbereid. De vraag naar vastgoed dat het slimmer maken van steden ondersteunt, waaronder hernieuwbare energie, transport, logistiek en woningen, blijkt bijzonder groot te zijn.

"Terwijl de groei in vastgoed aanhoudt, is PATRIZIA perfect gepositioneerd om te profiteren van de groeiende synergie tussen vastgoed en infrastructuur, wat de sleutel is tot het slimmer maken van steden en gebouwen. We weten dat gemeenschappen zonder goede infrastructuur niet kunnen gedijen", aldus Graham Matthews.