BlackRock: Beleggen in CO2-vervuilers onontkoombaar in de klimaattransitie

BlackRock: Beleggen in CO2-vervuilers onontkoombaar in de klimaattransitie

Climate Change
Klimaat (20) CO2

Om de transitie naar een netto-nul economie te steunen, moeten beleggers juist blijven investeren in CO2-uitstotende bedrijven. Dat schrijft vermogensbeheerder BlackRock in haar rapport 'Positioning for the net zero transition'.

De hoofdpunten uit het rapport:

  • De transitie naar netto-nul is definitief op weg; de uitrol ervan zal de toeleveringsketens en markten volledig omgooien. Dit heeft grote gevolgen voor portefeuilles, dus beleggers doen er goed aan de veranderende vooruitzichten nauwlettend in de gaten te houden.
  • We zijn overgeschakeld naar een hogere versnelling. Met de huidige maatregelen zijn we in 2050 niet CO2-vrij, maar we verwachten dat het beleid versneld zal worden door innovaties, veranderende verwachtingen van de samenleving, en de gevolgen van klimaatverandering die nu al voelbaar zijn.
  • De markten hebben de risico’s en kansen van de transitie nog niet volledig ingeprijsd. Bedrijven die zelf al wel goed zijn voorbereid op de veranderingen, kunnen profiteren van die voorsprong.
  • Daar waar de meeste investeringen nodig zijn, wordt op dit moment het meest vervuild. Beleggen in de duurzame transitie betekent dus ook beleggen in bedrijven met veel CO2-uitstoot – al moeten die bedrijven natuurlijk wel een gegronde intentie hebben om die transitie in te gaan.
  • De overgang naar netto-nul zal tijd kosten en met horten en stoten verlopen. Wie nu besluit CO2-vervuilers volledig te weren uit zijn portefeuille, kan in de problemen komen als er een mismatch ontstaat in de komende jaren tussen vraag en aanbod in energie- en CO2-intensieve producten.
  • Het mes kan dus aan twee kanten snijden voor wie belegt in bedrijven die nu nog een hoge CO2-uitstoot hebben, maar serieuze plannen hebben om CO2-neutraal te worden: de transitie biedt een mooie beleggingshorizon en tegelijkertijd is je portefeuille bestand tegen de schokken die die transitie veroorzaakt.
  • Zelfs als de transitie accelereert, blijven investeringen in olie- en gasproductie nodig om aan de energievraag te voldoen. Beleggers moeten zich ervan bewust zijn dat deze posities het risico meebrengen dat er stranded assets tussen zullen zitten. Engagement is van essentieel belang om op de hoogte te blijven van de toekomstplannen van deze bedrijven.