eToro: Shell beschermde beleggers tegen inflatie

eToro: Shell beschermde beleggers tegen inflatie

Commodities Equity
Olie.png

Niet goud, niet bitcoin, maar aandelen van energiebedrijven zoals Shell boden beleggers in het eerste kwartaal van 2022 bescherming tegen inflatie. Dat stelt eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden.

Het aandeel Shell steeg vanaf het begin van dit jaar al met 36%. De resultaten over het eerste kwartaal en de outlook voor de rest van het jaar duiden erop dat er nog meer in het vat zit. 

Olieconcern Shell boekte over het eerste kwartaal een winst van $ 9,1 miljard. Dat is 43% meer dan de $ 6,4 miljard van het vorige kwartaal en maar liefst 182% meer dan in het eerste kwartaal van 2021. In het cijfer is de afschrijving van $ 3,9 miljard op bezittingen in Rusland al verwerkt. Desondanks wist Shell de uitstaande schuld te verlagen naar $ 48,5 miljard, wat beter is dan menige analist had verwacht.

Het sterke resultaat van Shell is een direct gevolg van de aanhoudend hoge olie- en gasprijzen door de Russische oorlog in Oekraïne. Actiegroepen roepen overheden dan ook direct op om een flink deel van de winst te belasten als compensatie voor de torenhoge energierekeningen van consumenten en bedrijven. De Engelse premier Boris Johnson heeft echter al aangeven liever te zien dat Shell meer investeert in de toekomstige energievoorziening.

In dat licht is het goed om te zien dat Shell vanaf nu de resultaten van de activiteiten in de divisie Renewables & Energy Solutions vanaf dit kwartaal apart rapporteert. Voor het eerste kwartaal staat daar een winst van $ 344 miljoen, waarbij de kost nog voor de baat uit gaat.

De Europese Unie discussieert in deze dagen over een plan om binnen zes maanden te stoppen met het importeren van olie uit Rusland. De markt houdt er rekening mee dat de olieprijs daardoor nog verder kan oplopen dan de $ 110 per vat van gisterenavond.

Al een aantal maanden wordt de koopkracht uitgehold door een aanhoudend hoge inflatie. Een traditionele veilige haven als goud verschafte beleggers maar een beperkte bescherming: de goudprijs steeg in 2022 tot nu toe in US dollars met slechts 3,9%. De koers van bitcoin, door sommigen gezien als een mogelijke nieuwe veilige haven, daalde dit jaar met 13,7%. Beleggers die vertrouwden op Shell zijn daarom extra blij met de goede resultaten en de 36% koersstijging van het aandeel.