T. Rowe Price: Oekraïne-schok geeft hoge inflatie nog een extra duwtje omhoog

T. Rowe Price: Oekraïne-schok geeft hoge inflatie nog een extra duwtje omhoog

Inflation China War Ukraine
Rusland Oorlog Oekraïne (02)

Vraag en aanbod bepalen de inflatie. COVID-19 had een enorme invloed op vraag en aanbod. Aan de vraagzijde nam de Fed buitengewone maatregelen om de wereldeconomie te stabiliseren door de rente fors te verlagen en ongekende monetaire stimuleringsmaatregelen te nemen.

Aan de aanbodzijde hebben de pandemie en de lockdowns het gedrag van mensen veranderd. De pandemie verlamde ook de wereldwijde toeleveringsketens.

Terugkijkend, blijkt dit een van de belangrijkste economische gevolgen te zijn van COVID-19 vanwege de inflatoire effecten ervan, meent David Eiswert, Portfolio Manager, Global Focused Growth Equity Strategy bij T. Rowe Price.

China's COVID-19 strategie zal cruciaal zijn

Het is nog te vroeg om te zeggen dat het post-coronavirus tijdperk is aangebroken. In de afgelopen maanden zijn veel landen (met uitzondering van China)wel tot het besef gekomen dat ze met het virus moeten leven. Wat betekent dit vanuit het oogpunt van vraag en aanbod?

Ten eerste vertraagt de vraag. De Fed is bezig overtollige stimulus weg te nemen door kwantitatieve versoepeling te beëindigen en de rente te verhogen. Dat zal risico's met zich meebrengen, maar het zal ook een rem zetten op geldstroom naar private equity, durfkapitaal, financiële rages en bepaalde opkomende digitale bedrijven.

Daarnaast zijn de waarderingsratio’s afgenomen en krimpt de vraag waar de meeste verstoring door de pandemie-Fed combinatie heeft plaatsgevonden. Dit is waar de pijn het meest gevoeld wordt op dit moment. Tegelijkertijd heeft het herstel van de toeleveringsketens een positief effect gehad voor verschillende sectoren, zoals olie, halfgeleiders, auto's en materialen voor de woningbouw.

In vele delen van de wereld blijven de COVID-19-infectieniveaus hoog, maar vaccinatieprogramma's hebben geholpen om het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen te verminderen. China's aanpak van COVID-19 zal cruciaal zijn.

Als China erin slaagt COVID-19-gevallen met succes te beheersen en de wereld geen ernstiger COVID-19-mutatie te zien krijgt, zullen de toeleveringsketens zich gestaag herstellen. Bovendien zijn in de VS sterke signalen dat werknemers weer aan het werk gaan, en dit zou de krapte op de arbeidsmarkt moeten verlichten.

Rusland-Oekraïne-schok jaagt inflatie verder aan

Vóór de invasie van Rusland in Oekraïne bereikte de inflatie wereldwijd al een hoogtepunt. In het scenario waar Eiswert vanuit ging, zou de vraag naar specifieke sectoren, die van de pandemie hebben geprofiteerd, vertragen, naarmate de hoge inflatie en de stijgende inflatiepercentages zouden afnemen.

Tegelijkertijd zouden de toeleveringsketens normaler beginnen te functioneren. Als gevolg daarvan zouden beide trends waarschijnlijk leiden tot een lagere inflatie.

Maar in de nasleep van de Russische inval in Oekraïne hebben de sancties van het Westen de inflatie nog meer opgejaagd. In wezen hebben zij een 'schok op een schok' veroorzaakt. Inflatoire schokken zoals deze hebben bijna altijd tot deflatie geleid door de daaropvolgende reactie van het aanbod en het afremmen van de vraag. Hoge prijzen moeten leiden tot substitutie, versnelde investeringen en veranderingen in de consumptie.

Aandelen met idiosyncratisch risico bieden solide opwaarts koerspotentieel

Waarin belegt Eiswert in dit beleggingsklimaat? Kort gezegd, kijkt hij vooral naar beleggingen waar het wegebben van het gedrag tijdens de pandemie en de disruptie door de Fed nieuwe bronnen van rendement kunnen opleveren.

Interessant is dat veel beleggers geld proberen te verdienen met dezelfde aandelen die in de COVID-19-wereld werden ontwricht. Eiswert gelooft dat aandelen met een idiosyncratisch risico een stevig opwaarts koerspotentieel bieden, zelfs in deze uitdagende omgeving. Hij blijft de expansie van reizen en toerisme waarderen.

Hij heeft ook aandelen toegevoegd die van de marktvolatiliteit profiteren en kijkt naar mogelijkheden om voorzichtig contrair te zijn in geselecteerde opkomende markten, waaronder China en Brazilië.

Er zijn bepaalde gebieden die Eiswert nu mijdt, zoals technologieaandelen die van het pandemie konden profiteren, alsook aandelen die meeliften op de prijsstijging van grondstoffen die onhoudbaar lijkt. Hij denkt dat het verstandig is om in deze omgeving niet te beleggen in de extremen van waarde of groei, gezien de uitdagingen die zich in beide beleggingsstrategieën voordoen.

Het is een kwestie van tijd, maar Eiswert voelt zich in de volgende fase van de marktcyclus veel meer op groei georiënteerd. Hoewel de kans op stagflatie en/of een recessie groter is dan zes maanden geleden, is één scenario nog altijd waarschijnlijker dan de vele andere die zich kunnen voordoen.

Zo verwacht hij dat de rente stijgt, maar niet extreem, vooral naarmate de aanbodketens herstellen en de inflatie afneemt. In dit scenario ontwikkelt de wereld rond het gedrag van Rusland, komt er nieuw aanbod uit bestaande en nieuwe bronnen, en wordt in Oekraïne een nieuw evenwicht bereikt. Ondertussen leren we leven met COVID-19, dat ook de krapte in de bevoorradingsketen ontsluit.

Enige onzekerheid blijft er wel bestaan over China, maar de boodschap van de Chinese autoriteiten is de laatste weken veranderd en neigt meer naar interventie, stimulering en steun voor de eigen economie (indien nodig). Natuurlijk zijn er nog veel meer potentieel negatieve scenario's, waarbij de escalatie van het conflict tussen Rusland en Oekraïne misschien wel het ergste is.