UBS AM: Wereldwijde autoproductie schakelt versnelling hoger

UBS AM: Wereldwijde autoproductie schakelt versnelling hoger

Infrastructure Equity Energy Transition
Elektrische auto.jpg

Het herstel van de arbeidsmarkt en afnemende problemen in de toeleveringsketens zorgen voor een gezonder klimaat voor nominale groei, meer productie en minder inflatie, zegt Evan Brown, hoofdstrateeg bij UBS Asset Management in zijn laatste vooruitblik op het eerste kwartaal van 2022. Ook voor de auto-industrie is er goed nieuws. Het tekort aan halfgeleiders is over de piek heen en de productie schakelt een versnelling hoger.

De halfgeleiderindustrie diende als boegbeeld van de door tekorten getroffen wereldeconomie, zegt Brown. “Een tekort aan chips heeft een negatief en wijdverbreid effect op de productieketen, en dat is nergens nijpender geweest dan bij auto's. Uit de verkoopcijfers en prijzen van tweedehandsvoertuigen blijkt dat de vraag er is, echter de auto-industrie is nog niet in staat om de productie op te voeren naar het niveau van voor de pandemie. ”

Volgens Brown is de schaarste aan halfgeleiders niet meteen uit de wereld, maar het tekort neemt wel af. “Uit recente cijfers blijkt dat er nu voldoende chips beschikbaar zijn er weer meer auto’s van de band kunnen rollen.”

In reële termen was al vanaf november een stijgende lijn te zien in typische autoproductielanden als de Verenigde Staten, Duitsland en Japan. “Het is de eerste keer sinds de heropening van de economie na de coronarecessie dat de productie in de drie landen continu is gestegen. Japan is koploper. De export van motorvoertuigen steeg in november met ruim 40%, ten opzichte van de maand ervoor.”

Brown is dan ook optimistisch gestemd over Japanse aandelen, omdat die sterk zijn gericht op industriële bedrijven die hun winstverwachtingen hebben moeten bijstellen. “Die bedrijven kunnen profiteren van de afnemende druk op de toeleveringsketen, een meer dan trendmatige groei op de ontwikkelde markten en een stabilisatie van de bedrijfsactiviteiten in China.”

Toch zijn de risico’s nog niet allemaal geweken. “Hoewel ik sterk overtuigd ben van de groeivooruitzichten, blijft het onzeker wanneer en in welke mate de inflatie afneemt. Een voldoende grote stijging die de reële tienjaarsrente in de VS boven nul brengt, kan behoorlijk drukken op de koersen op indexniveau en zal dan de positieve effecten van de winstgroei, kunnen overschaduwen. Daarnaast zet een onaangenaam hoge inflatie de Fed aan tot agressievere renteverhogingen, alsook een ‘hawkish’ koersdraai van de ECB.”

Voorlopig blijven de bedrijven die profiteren van een sterke productiegroei, cyclische sectoren zoals financials en energie, alsook regio's zoals Europa en Japan aantrekkelijker dan de brede aandelenmarkt. Brown: “Deze sectoren hebben het in de eerste weken van 2022 vrij goed gedaan, en hoewel er geen sprake is van een rechte lijn omhoog, verwacht ik de komende maanden meer outperformance.”