Invesco: Crypto’s verdringen goud niet als inflatiehedge

Invesco: Crypto’s verdringen goud niet als inflatiehedge

Commodities Bitcoin
bitcoin crypto (7).jpg

Goud is duur en nog steeds veel kostbaarder dan voor de pandemie. Maar ze blijft wel onder de piek van maart 2020, en dat terwijl de inflatierisico's en geopolitieke dreigingen duidelijk toegenomen zijn. Is goud dan zijn eeuwenoude rol als hedge tegen instabiliteit en onzekerheid aan het verliezen aan de cryptomunten?

Nee, schrijft marktstrateeg Arnab Das van vermogensbeheerder Invesco in The long and short of it: gold, cryptos, inflation, risk and uncertainty. Hij legt uit waarom goud achterblijft bij de stijgende inflatie:

“Ten eerste zijn de meeste centrale banken begonnen met het normaliseren van hun beleid, waardoor de aantrekkingskracht van goud minder wordt. Een herstel van de economische groei, samen met het afbouwen van het opkoopprogramma door centrale banken en een hogere beleidsrente, zouden kunnen leiden tot hogere rendementen, waardoor de aantrekkingskracht van goud als renteloze belegging waarschijnlijk afneemt.”

“Ten tweede hebben centrale banken in het verleden herhaaldelijk extreme staartrisico’s beperkt. Centrale banken hebben alles gedaan wat nodig was tijdens de wereldwijde financiële crisis, de crisis in de eurozone en de pandemie. Nu pakken ze de dreiging van een hoge inflatie aan. Goud is daarom minder in trek als verzekering tegen mogelijke extreme staartrisicoscenario's van ernstige deflatie of ongecontroleerde inflatie.”

“Ten derde kan een groot deel van de huidige inflatiedruk het gevolg zijn van de economische aanpassing aan een late of post-COVID-omgeving. De vraag is in een groot deel van de wereld weer aangetrokken, maar het aanbod blijft achter als gevolg van knelpunten, tekorten en mismatches op de arbeidsmarkt. Een gebrek aan investeringen tijdens de lange periode van afwisselende lockdowns en heropeningen heeft ook een rol gespeeld.”

“Oost-Azië is een van de grootste producenten ter wereld. In een tijd dat de vraag naar goederen stijgt, maar gezien het COVID-nultolerantiebeleid daar worden af en toe fabrieken of havens gesloten. Logistiek, scheepvaart, vrachtvervoer en andere diensten hebben in een groot deel van de wereld om uiteenlopende redenen te kampen met een tekort aan personeel – door te weinig gevaccineerden in veel opkomende markten; door lockdowns in andere; door inkomenssteun in veel rijke landen, of andere mismatches op de arbeidsmarkt.”

“Een verkrapping van het monetaire beleid zal deze tekorten waarschijnlijk niet oplossen en kan de vereiste investeringen en de reactie van de aanbodzijde afremmen - hoewel die reactie kan helpen de inflatie onder controle te houden.”

“Ten slotte lopen de geopolitieke en geo-economische spanningen niet uit de hand. Dankzij dialoog en gedeelde belangen zoals stabiliteit en het beperken van klimaatrisico's, komt het niet tot een escalatie.”

Ondertussen hebben de cryptomunten wel de wind in de zeilen, maar ze zijn nog geen alternatief voor goud als inflatiehedge. “Het gebruik van crypto's is in veel landen beperkt, in tegenstelling tot goud. Veel centrale banken - een belangrijke bron van de vraag naar goud in de afgelopen jaren - zijn niet in staat of bereid om crypto's te kopen.”

“Bovendien heeft de aantrekkingskracht van crypto’s wellicht meer te maken met hun innovatieve karakter dan met de angst voor inflatie. Misschien zijn crypto’s ook beter geschikt voor belasting-, regelgevings- of andere juridische arbitrage dan de goudmarkt, waar centrale banken en andere mainstreambeleggers grote spelers zijn.”

“Ten slotte kan je goud in het slechtste geval - in een echte geopolitieke crisis of een groot conflict dat de centrale banken niet aankunnen - als een veiligere haven beschouwen dan crypto's. Voor crypto's moeten financiële transacties normaal blijven verlopen – dat is niet het geval bij goud.”