Natixis IM: Nederland weer in top 5 meest aantrekkelijke landen wereldwijd om met pensioen te gaan

Natixis IM: Nederland weer in top 5 meest aantrekkelijke landen wereldwijd om met pensioen te gaan

Pension
Pensioen (2).jpg

Nederland behoort met een totaalscore van 76% wederom tot de top 5 van meest aantrekkelijke landen wereldwijd om met pensioen te gaan. Dat blijkt uit de Global Retirement Index 2021 (GRI), opgesteld door vermogensbeheerder Natixis Investment Managers (Natixis IM).

Natixis IM publiceert voor de negende keer de Global Retirement Index. Deze biedt inzicht in de relatieve score op belangrijke elementen die de pensioenomstandigheden in 44 landen beïnvloeden. De algemene score voor elk land is gebaseerd op 18 factoren in vier brede categorieën: pensioenen, materieel welzijn, kwaliteit van leven en gezondheid.

Daarnaast gaat het onderzoek in op economische zaken die van invloed zijn op het pensioen/gepensioneerden, zoals de risico's van inflatie, rente en overheidsschuld, en de financiële uitdagingen van werkgelegenheid en gezondheidszorg die zijn verergerd door de Covid-19-pandemie.

Bovendien zijn veel pensioenfondsen aan het verschuiven van toegezegde pensioenregelingen naar beschikbare premieregelingen. Acht op de tien ondervraagden in het kader van de in juni gelanceerde Natixis-enquête onder individuele beleggers zegt zich ervan bewust te zijn dat deze verschuiving de verantwoordelijkheid voor de financiering van hun pensioen in toenemende mate bij henzelf legt.