Pimco: ECB-beleidswijziging laat inflatieverwachtingen koud

Pimco: ECB-beleidswijziging laat inflatieverwachtingen koud

Inflation ECB
Geld euro ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) creëert met de herziening van de inflatiedoelstelling meer ruimte langer ruim monetair beleid te voeren. Het is echter een te zwak signaal om de inflatieverwachtingen naar een hoger plan te tillen. Dit concluderen Head of Portfolio Management Andrew Bosomworth en Portfolio Manager Konstantin Veit van Pimco

De ECB-watchers van Pimco noemen het ‘goed nieuws’ dat de ECB heeft gekozen voor een gemakkelijk te begrijpen, symmetrische doelstelling van 2%. Het ‘minder goede nieuws’ is in hun ogen dat de ECB er weinig aan deed om uit te leggen hoe ze de nieuwe doestellinginflatie zal bereiken. De inflatie is namelijk al langer beneden doelstelling en de ECB heeft niet gezegd dat ze de achterstand in wil lopen.

‘Door haar inflatiedoelstelling voor de middellange termijn op te trekken tot 2%, roept de ECB de vraag op hoe zij dit ambitieuzere doel vanaf zo’n laag uitgangspunt zal bereiken met gebruikmaking van dezelfde oude instrumenten’, aldus Bosomworth en Veit. ‘Dit creëert een geloofwaardigheidsprobleem, waarvan we denken dat het de inflatieverwachtingen zal blijven temperen.’

De door de financiële markten ingeprijsde lange-termijn inflatieverwachtingen zijn nauwelijks veranderd sinds de aankondiging van de strategieherziening en blijven hangen rond 1,5%, wijzen de Pimco-experts. Koersen op de beleggingsmarkten reageerden wel positief op het vooruitzicht van meer onconventioneel monetair beleid, wat waarschijnlijk meer obligatieopkopen in zal houden.