Robeco: Waarschijnlijk betere instapmomenten op komst

Robeco: Waarschijnlijk betere instapmomenten op komst

Fixed Income
Koersen.jpg

Er is een kans dat de koersen van bedrijfsobligaties hun stijgende lijn voortzetten, maar de ruimte voor fouten is bijzonder klein. Een defensieve positionering voor het tweede kwartaal is daarom logisch volgens het Robeco Credit-team.

Sander Bus, co-hoofd van het Robeco Credit-team, ziet beleggen niet draaien om het doen van puntvoorspellingen, maar meer om het bepalen van de kans op verschillende scenario’s en vaststellen wat de markt heeft ingeprijsd. ‘We zijn het eens met de algemene verwachting dat de economie sterk gaat groeien, maar niet met het idee dat een longpositie in credits altijd gerechtvaardigd is onder deze omstandigheden.’

Het lijkt duidelijk dat de groei van de wereldeconomie in 2021 de sterkste in tientallen jaren gaat zijn. Een ultraruim monetair beleid, agressieve fiscale stimulering en een uitgestelde vraag die op gang komt naarmate de economie geleidelijk weer helemaal opengaat, maken de weg vrij voor een economische groei richting de 10%, aldus de obligatiebeleggers van Robeco.

Tegelijkertijd hebben de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank duidelijk laten weten dat ze de rente nog lang laag houden. De Fed heeft aangegeven met opzet achter te lopen op de curve en een hogere obligatierente te accepteren, zolang die wordt gedreven door hogere inflatieverwachtingen. De huidige combinatie van monetair en budgettair beleid is volgens de Robeco-strategen ongekend. ‘Je zou zelfs kunnen spreken van een gigantisch dubbelexperiment.’

Ondanks dat creditmarkten het over het algemeen goed doen in het eerste jaar na een recessie en spreads – ofwel de renteopslag ten opzichte van staatsobligaties – de afgelopen decennia negatief gecorreleerd zijn aan de rente, blijven Bus en zijn team voorzichtig. ‘Zoals altijd bij experimenten zijn er ook onverwachte uitkomsten mogelijk’, stelt hij. ‘De markt is geprijsd voor perfectie, wat betekent dat je niet wordt beloond voor mogelijke staartrisico’s.’

‘Er is een kans dat credits hun stijgende lijn voortzetten, maar de ruimte voor fouten is bijzonder klein. De kosten voor een defensieve positionering zijn dan ook laag. In onze ogen is het zeer waarschijnlijk dat we de komende zes maanden betere instapmomenten gaan zien om het kredietrisico te verhogen.’