Schroders: Institutionele beleggers toenemend bezorgd over economische crisis en rendementen

Schroders: Institutionele beleggers toenemend bezorgd over economische crisis en rendementen

Asset Management
Aandelenkoersen

Groot wereldwijd onderzoek van Schroders onder institutionele beleggers

Institutionele beleggers toenemend bezorgd over economische crisis en rendementen

  • Helft van beleggers (46%) verwacht dat private assets als diversificatie kan helpen om het risico te verminderen.
  • Dreigende economische vertraging wordt gezien als belangrijkste onderwerp op dit moment
  • Issues van afgelopen jaren, zoals de mogelijke afbouw van het monetaire beleid en de impact van een hogere rente, nu veel minder belangrijk
  • Percentage beleggers dat vertrouwen heeft het verwachte rendement te kunnen veiligstellen, ligt aanzienlijk lager met 52% tegen 33% in 2020.
  •  Voor 81% van de beleggers vormt een mogelijke daling van de aandelen door COVID-19 een goede koopkans.

Institutionele beleggers tonen zich intens bezorgd over de impact van een wereldwijde economische vertraging die gepaard gaat met een dalend vertrouwensniveau, en vele wenden zich nu tot private assets  om de risico’s te beheren en hun portefeuilles te diversifiëren, zo blijkt uit Schroders Institutional Investor Study 2020.

Het onderzoek, dat wereldwijd 650 institutionele beleggers omvatte met een vermogen van 25,9 biljoen dollar, laat zien dat de overgrote meerderheid van de beleggers (79%) van mening was dat een wereldwijde economische vertraging de grootste impact zou hebben op de prestaties van hun portefeuille in de komende 12 maanden.

Gezien de huidige bezorgdheid over COVID-19 was dit een aanzienlijke stijging  ten opzichte van 49% een jaar geleden.

schroders new 1.png 

 Het percentage beleggers dat er vertrouwen in heeft dat ze hun verwachte rendement kunnen veiligstellen, is aanzienlijk gedaald van 52% in 2019 naar 33% in 2020.

Eerdere belangrijke beleggingskwesties, zoals de mogelijke afbouw van het monetaire beleid en de impact van een hogere rente, zijn naar de periferie verhuisd nu de COVID-19-crisis alle aandacht opeist.

 schroders new 2.png

Tegelijkertijd zeiden beleggers dat ze hun blootstelling aan private assets zouden verhogen van 12,8% een jaar geleden naar 14,1% in de komende 12 maanden, waarbij 46% verklaarde dat een verhoging van hun blootstelling aan private assets  zou helpen om het risico te beheersen.

Private equity, infrastructuuraandelen en private debt werden door beleggers genoemd als de drie belangrijkste klassen private assets waaraan ze hun blootstelling de komende drie jaar wilden verhogen.

Volgens 71% van de beleggers heeft COVID-19 hen ertoe aangezet om op zoek te gaan naar ondergewaardeerde activa, terwijl 26% zei dat ze zouden blijven diversifiëren naar alternatieven en particuliere markten in een poging hun blootstelling aan beursgenoteerde activa te verminderen.

Georg Wunderlin, Global Head of Private Assets van Schroders, merkte op:

“Historische crises hebben aangetoond dat portefeuilles met een aanzienlijke blootstelling aan particuliere markten de beste beleggingsresultaten op lange termijn behalen. 

“De Institutional Investor Study toont aan dat beleggers zich nog steeds aangetrokken voelen tot private assets markten om de diversificatie te vergroten en toegang te krijgen tot gespecialiseerde, alternatieve rendementsstromen. Deze kenmerken worden vooral waardevol in tijden dat de wereldwijde vooruitzichten zo onduidelijk blijven.

“Wanneer we de resultaten van dit onderzoek bekijken, zijn de economieën meer open dan in april, maar de impact van COVID-19 op ons dagelijks leven blijft zich laten voelen. Nu wordt duidelijk welke sectoren naar voren komen als winnaars en verliezers.

“Voor onze beleggers blijven we geloven dat private assets markten beleggers talloze kansen bieden en daarom was de groei van Schroders’ Private Assets-activiteiten, gebaseerd op een filosofie van transparantie en klantenservice, een belangrijk aandachtspunt.”

Johanna Kyrklund, Group Chief Investment Officer van Schroders, merkte op:

“Jaren van kwantitatieve versoepeling hebben vooruitgegrepen op rendement uit de toekomst en COVID-19 heeft nieuwe onzekerheden gebracht. Nu, meer dan ooit, is het tijd om ons te concentreren op onze onderliggende principes als actieve beleggers met een niet-aflatende focus op excellentie en verantwoording.”

“Wij zijn van mening dat we onze beleggers alleen met een echt actieve aanpak de best mogelijke kans kunnen bieden om te profiteren van sterke prestaties en door de deining van de huidige wereldwijde beleggingsmarkten te loodsen.

“Op koers blijven, focussen op de lange termijn en blijven luisteren naar onze klanten blijven onze belangrijkste aandachtspunten, ongeacht de vaak snel veranderende vooruitzichten.”

Het is niet verwonderlijk dat bijna alle beleggers (91%) stelden dat COVID-19 een grote wereldwijde recessie zou veroorzaken. Het was echter meer geruststellend dat iets meer dan de helft (53%) zei dat ze de portefeuille pas zouden wijzigen als de vooruitzichten duidelijker worden. Bovendien was de meerderheid (81%) van de beleggers van mening dat een daling van de aandelen door COVID-19 een goede koopkans bood.

Wereldwijd verwacht de meerderheid van de beleggers (67%) een rendement van 5%-9%, waarbij beleggers in de VS bijzonder optimistisch blijven in vergelijking met hun Europese tegenhangers.

Het is veelzeggend dat de focus van beleggers op het genereren van inkomsten ook sterk is afgenomen: slechts 31% noemt dit als een primaire beleggingsdoelstelling, vergeleken met 66% een jaar geleden.

Omgekeerd noemde 64% van de beleggers kapitaalbehoud als een kerndoelstelling in het huidige klimaat, vergeleken met 57% in 2019. Met betrekking tot dit thema zei 54% van de beleggers dat beleggingen op basis van passiva en kasstroom cruciaal waren voor het beheren van hun beleggingen.

Voor private assets waren prestaties, beleggingsfilosofie en vergoedingen de drie belangrijkste factoren waarmee beleggers zeiden dat ze rekening zouden houden bij het selecteren van een gespecialiseerde beheerder.

 schroders 3.png