MFS: Risicopremie investment grade bedrijfsobligaties vaak te laag

MFS: Risicopremie investment grade bedrijfsobligaties vaak te laag

Risk Management
Risico.jpg

Voordat de coronacrisis uitbrak waren de balansen van veel bedrijven al behoorlijk opgerekt en de pandemie heeft dit niet alleen blootgelegd, maar ook nog verder verergerd. Ondanks het feit dat veel bedrijven er onder de streep niet zo best voor staan, zijn de risicopremies gedaald, aldus beleggingsstrateeg Robert Almeida van vermogensbeheerder MFS.

“Ondernemingen met een negatief werkkapitaal en een businessmodel dat danig op de proef wordt gesteld, lopen het meeste risico en zijn momenteel niet juist gewaardeerd. De bedrijven met een aantrekkelijk risicoprofiel zijn ondernemingen in sectoren met een hoge instapdrempel, uniek intellectueel eigendom of bedrijven die op een ‘één keer bouwen en velen malen verkopen’ model drijven”, aldus Almeida in zijn Strategist’s Corner voor juli.

De versoepeling van de lockdownmaatregelen en de directe participatie van de Amerikaanse Federal Reserve in de bedrijfsobligatiemarkt heeft een tweede ronde aan risiconemen aangewakkerd. De procyclische rally die in mei begon hoort bij het vroege herstelstadium van zowel de economie als de financiële markten. Dat is ook te zien aan de verkrapping van de spreads van zowel Amerikaanse als Europese investment grade bedrijfsobligaties. Almeida: “De vraag is echter of deze IG-obligaties wel genoeg risicopremie bieden omdat deze crisis met geen andere te vergelijken is. Het draait dit keer, anders dan bij de kredietcrisis, niet om de solvabiliteit van financiële instellingen, maar om de solvabiliteit van bedrijven die geld hebben geleend.”

Volgens Almeida zijn veel bedrijven de afgelopen jaren hoge schulden aangegaan. “Dat gebeurde vaak niet om bedrijfsinvesteringen te doen, maar om dividend uit te keren aan aandeelhouders. De balansen waren dus al broos voordat de pandemie uitbrak en de crisis heeft ze alleen maar verder verzwakt. Recessies zorgen er meestal voor dat wanverhoudingen worden gecorrigeerd, maar nu is er sprake van een enorme schuldenberg en dat probleem is nog niet verholpen.”

Tot nu toe hebben de markten en de kredietbeoordelaars de slechte financiële bedrijfsresultaten door de vingers gezien, en dat betekent volgens Almeida dat het percentage IG-bedrijven dat verhandeld moet worden op BB- high yield niveau is gezakt. “In zowel de Amerikaanse als de Europese indices gaat het om minder dan 2%. Als we die obligaties eruit halen en de indices opnieuw beoordelen, zouden de spreads drie tot 5 basispunten lager moeten liggen.”

Op dit moment is zo’n klein verschil nog niet zo belangrijk, maar op termijn vormt dit mogelijk wel een probleem. Almeida: “Elk bedrijf heeft vaste lasten die niet genegeerd kunnen worden en als de vraag niet terugkeert naar het niveau van voor de crisis, kan je je afvragen hoeveel bedrijven met een BBB- beoordeling hun IG-status kunnen vasthouden.”

Almeida maakt zich het meeste zorgen over passieve beleggers in de IG-bedrijfsobligatiemarkt. En hoewel hij vindt dat passief vanwege de lage kosten een plek verdient in de portefeuilleopbouw, is de keerzijde van passief dat er niet echt wordt belegd maar dat er geld een bepaalde kant op wordt gestuurd. ”Passief negeert onderliggende fundamentals en in de huidige markt zijn deze onderliggende waarden belangrijker dan ooit.”