Natixis IM: Groei beheerd vermogen ondanks uitdagende marktomstandigheden

Natixis IM: Groei beheerd vermogen ondanks uitdagende marktomstandigheden

Asset Management
Vermogensgroei.jpg
  • Professionale beleggers wereldwijd verwachten dat hun AuM het komende jaar met gemiddeld 2,5% groeit, ondanks de uitdagende marktomstandigheden
  • Meer dan de helft van de respondenten (54%) gelooft dat alternatives aantrekkelijk zijn in de huidige marktomstandigheden
  • Meeste professionele beleggers (79%) zijn van mening dat de huidige markt gunstig is voor actief beheerde portefeuilles

Terwijl beleggers de door Covid-19 fluctuerende markten proberen te begrijpen, verwachten financiële professionals wereldwijd een beperkte maar positieve groei van hun beheerde vermogen te zien. Dat blijkt uit een onderzoek dat vandaag is gepubliceerd door vermogensbeheerder Natixis Investment Managers. Opkomende concurrentie om activa, veranderende klantverwachtingen en voortdurende onzekerheid dwingen financiële professionals ertoe om hun klantenservice, investeringen en bedrijfsontwikkelingsmogelijkheden te verbeteren.

Natixis ondervroeg 2.700 financiële professionals, waaronder vermogensbeheerders, geregistreerde beleggingsadviseurs, financiële planners en onafhankelijke brokers/dealers, in 16 landen wereldwijd. De bevindingen laten een mate van optimisme zien over de toekomst van beleggingsprofessionals en het potentieel voor organische groei, terwijl de sterke concurrentie op de markt wordt erkend.

Wereldwijd verwachten de respondenten dat hun beheerd vermogen de komende 12 maanden met 2,5% zal toenemen, met een groei van 14% op jaarbasis in de komende drie jaar. De overgrote meerderheid denkt dat deze groei zal worden gedreven door nieuwe activa van nieuwe klanten (67%) en nieuwe activa van huidige klanten (63%). Iets minder dan de helft (47%) noemt marktrendementen als primaire groeimotor.

ESG & Alternatives

Er is een stijgende interesse in duurzame beleggingen, want op de vraag waar klanten het afgelopen jaar meer naar op zoek waren, noemde bijna een derde (29%) ESG-gerelateerde beleggingen. In de enquête werd ook aan financiële professionals gevraagd naar het gebruik van alternatives, waarbij 54% zei dat dit een aantrekkelijkere asset class is in de huidige marktomgeving en 68% van de respondenten aangaf ze te gebruiken als een potentiële manier om rendement te genereren. Binnen alternatives adviseerde meer dan een derde (35%) van de ondervraagden het gebruik van reële activa, waarbij 34% ook de voordelen zag van beleggingen in infrastructuur.

"Professionele beleggers evalueren beleggingsaannames en bedenken strategieën voor potentieel onzekere markten en bedrijfsscenario's", aldus Robert Koopdonk, Hoofd NL bij Natixis Investment Managers. “De kunst om te investeren en een goed gediversifieerde portefeuille op te bouwen, houdt het evenwicht tussen efficiëntie, creativiteit en consistentie. Uit het onderzoek blijkt dat klanten het potentieel van alternatives erkennen, evenals het belang van ESG-gerelateerde strategieën, die door Covid-19 veel zichtbaarder zijn geworden in.”

Actief management heeft de voorkeur

Gezien de toegenomen onzekerheid in de markt en de aanhoudende volatiliteit, gelooft 79% van de financiële professionals dat de huidige markt gunstig is voor actief beheerde portefeuilles. Gemiddeld 69% van de activa van klanten bevindt zich in actief beheerde beleggingen en zij zijn van plan dat niveau van actieve blootstelling de komende drie jaar te behouden. Financiële professionals zijn van mening dat actief management de grootste waarde toevoegt aan activaklassen zoals small-cap aandelenfondsen (69%) en opkomende markten (69%). Ongeveer de helft zegt dat actief beheer waarde toevoegt aan obligatiefondsen (36%), alternatieven (48%) en large-capaandelen (41%).