Pimco: Europese crisismaatregelen voor mkb niet toereikend

Pimco: Europese crisismaatregelen voor mkb niet toereikend

Politics Coronacrisis
Eurozone.jpg

De maatregelen die Europese landen recent hebben aangekondigd om de gevolgen van de coronacrisis het hoofd te bieden, zijn voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) niet toereikend. Dat concluderen portfoliomanagers van ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco. ‘Ze zijn een stap in de goede richting, maar nog niet genoeg.’

Pimco constateert dat overheden in heel Europa borg staan voor een aanzienlijk deel van de leningen die banken aan bedrijven verstrekken, maar het niveau in sommige landen nog steeds laag lijkt (in sommige gevallen slechts 33%). ‘We vragen ons af ze voldoende zullen zijn om bedrijven toegang tot financiering te garanderen, schrijven portfoliomanagers Nicola Mai, Konstantin Veit en Peder Beck-Friis.

Sommige kleine en middelgrote bedrijven hebben volgens Pimco eenvoudigweg geen toegang tot kredieten van banken en zouden baat hebben bij een meer directe liquiditeitsinterventie van de overheid, constateren de Pimco-analisten. ‘Afgezien van garantstellingen voor schulden, hebben verschillende bedrijven mogelijk ook kapitaalinjecties nodig van overheden.’

Dergelijke kapitaalinjecties zijn niet gratis, stelt Pimco. ‘Veel Europese landen zien hun begrotingstekorten waarschijnlijk oplopen met dubbele cijfers.’ De Europese Centrale Bank (ECB) zou daarom nog verder kunnen gaan met het opkopen van obligaties, waarmee de ECB aangeeft dat er geen twijfel bestaat over diens rol als lender of last resort.

Een creatief alternatief voor de ECB zou zijn om te kiezen voor het opkopen van aandelen, bankleningen en obligaties van banken.