Monex: Overenthousiaste markten kunnen volgende week door hawkish Fed verrast worden

Monex: Overenthousiaste markten kunnen volgende week door hawkish Fed verrast worden

Currency Fed
Bart Hordijk - Monex Europe.jpg

Hieronder volgt een preview van Bart Hordijk, valuta-analist bij Monex Europe, op het rentebesluit van de Fed, volgende week woensdag. Een scenario-overzicht van de mogelijke uitkomsten van de Fed-meeting met gevolgen voor EUR/USD is als bijlage meegestuurd.

De verwachting van de financiële markten ten aanzien van het rentebeleid van de Amerikaanse Federale Reserve is de afgelopen maanden flink verschoven en staat nu op bijna drie renteverlagingen in 2019. De redenen hiervoor zijn toegenomen handelsspanningen, een lagere groeisnelheid van de Amerikaanse economie en een flinke dip in de kerninflatie. De markten zouden met dit agressief inprijzen van renteverlagingen weleens op de zaken vooruit kunnen lopen. De meest recente harde BBP-data van het eerste kwartaal liet nog een jaarlijkse groei zien boven de 3%, terwijl Fed-voorzitter, Jerome Powell. tijdens de vorige Federal Open Market Committee bijeenkomst er nog sterk op hamerde dat voorbijgaande factoren de oorzaak zijn van de zwakkere kerninflatie. Dit geeft in onze optiek de Fed genoeg ruimte om zich voorzichtiger op te stellen zonder direct een agressief tempo van renteverlagingen aan te kondigen.

Ook al kondigt de Fed een preventieve renteverlaging aan voor 2019 om de vertragende groei alvast voor te zijn, dankban hierdoor alsnog dollarsterkte verwacht worden. Dit omdat de verwachtingen die momenteel zijn ingeprijsd in markten voor renteverlagingen dusdanig hooggespannen zijn dat Jerome Powell en consorten bijna alleen maar kunnen teleurstellen.