Fed-pauze stemt UBS AM positief over obligaties opkomende markten

Fed-pauze stemt UBS AM positief over obligaties opkomende markten

Emerging Markets Fixed Income
fed-pauze-stemt-ubs-am-positief-over-obligaties-opkomende-markten_1_4ksGhj.jpg

Door de pauze in de renteverhogingscyclus van de Amerikaanse centrale bank is de kans toegenomen dat de huidige, historisch lange expansie nog wat langer aanhoudt. “Deze gezonde pauze stemt ons dan ook constructief over wereldwijde aandelen”, schrijft vermogensbeheerder UBS AM in zijn Macro Monthly van februari.

Daarnaast verwachten Evan Brown en Roland Czerniawski dat de meer geduldige Fed op middellange termijn bijdraagt aan een zwakkere Amerikaanse dollar. “Daarom zijn we ook positief over schuldpapier van opkomende markten. De laatste tijd hebben we onze blootstelling aan deze activaklasse verhoogd.”

Vorig jaar veroorzaakte de verkrapping van de Fed nog tegenwind voor risicovolle activa, vooral omdat beleggers zich steeds meer zorgen maakten over de vertraging van de wereldwijde groei, zeker naar het jaareinde toe. Maar op haar laatste vergadering maakte de Fed een bocht en zei de bank dat ze zich niet verplicht tot verdere renteverhogingen tijdens deze cyclus.

“Waarschijnlijk trekt de Fed de rente pas opnieuw op als de kerninflatie duurzaam oploopt en als de vraag buiten de VS aantrekt. Maar dat kan nog een tijd op zich laten wachten, ondanks de krappe arbeidsmarkt. Dat heeft te maken met de dalende huurprijzen en de goedkoper wordende gezondheidszorg. Bovendien sijpelen de lagere energieprijzen de komende maanden waarschijnlijk door tot de kerninflatie. Dat maakt het onwaarschijnlijk dat de onderliggende prijsdruk in de VS aanzienlijk versnelt tijdens de eerste helft van 2019.”

“De kans is dus groot dat risicodragende activa voorlopig weinig te duchten hebben van het Amerikaanse monetaire beleid. Maar uiteraard blijven er wel nog enkele andere risico’s aanwezig, zoals de afkoeling van de wereldwijde groei en de geopolitieke onzekerheid, om er slechts een paar te noemen.”