MFS: Mistige economische vooruitzichten dwingen Fed voet op de rem te zetten

MFS: Mistige economische vooruitzichten dwingen Fed voet op de rem te zetten

Rente Fed
Outlook vooruitzicht (12) crisis storm op komst

Erik Weisman, Hoofdeconoom bij MFS, geeft zijn commentaar in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve.

Fed-voorzitter Jerome Powell zal deze week waarschijnlijk een afwachtende houding aannemen tijdens de beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank. De onvoorspelbare handelspolitiek van de VS en dan met name het grillige importheffingenbeleid maakt het bijzonder lastig om de economische vooruitzichten scherp te stellen.

Met oplopende goederenprijzen en een arbeidsmarkt die afkoelt, biedt de zogenoemde dubbele opdracht van de Fed – prijsstabiliteit en maximale werkgelegenheid – weinig houvast. Daarbovenop komt het gebrek aan eenduidigheid in het begrotingsbeleid, wijzigingen in de regelgeving en het immigratiebeleid, en de moeilijk te peilen impact van DOGE. Het is dan ook niet gek dat de centrale bank de tijd wil nemen en pas tot beleidswijzigingen overgaat als het economische beeld minder troebel is.

Omdat de covid-inflatie nog vers in het collectieve geheugen gegrift staat, is de Fed zich er terdege van bewust dat inflatie als gevolg van invoerheffingen - ook als die formeel als tijdelijk wordt beschouwd – in de praktijk hardnekkiger kan uitpakken. De centrale bank blijft dan ook uiterst terughoudend met het verruimen van haar beleid, zolang er geen duidelijke signalen zijn van een afkoelende economie. Met ander woorden: zolang een daadwerkelijke economische neergang uitblijft, ligt het voor de hand dat de Fed eventuele renteverlagingen pas laat gaat inzetten.

De relatief sterke arbeidsmarktcijfers van afgelopen vrijdag, in combinatie met het gelijkblijvende aantal aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen, voldoende inkomensgroei en aanhoudende consumentenbestedingen, geven ook geen aanleiding voor directe renteverlagingen. Tegelijkertijd zorgen de bescheiden PCE-inflatie en slechts gematigde loonstijgingen ervoor dat de Fed voldoende beleidsruimte heeft om, indien nodig, het monetaire beleid op een later moment alsnog te versoepelen.

Powell zal waarschijnlijk ook de nadruk leggen op de Amerikaanse staatsobligatiemarkt die sinds kort weer naar behoren functioneert. Als de marktdynamiek alsnog onder spanning komt te staan, kan de Fed nog altijd terugvallen op de bestaande liquiditeitsinstrumenten. Ondertussen klinkt ook de roep om het QT-beleid te beëindigen omdat de bankreserves dalen. Omdat de afbouwsnelheid recentelijk al is verlaagd, ligt het niet voor de hand dat de Fed hier niet op ingaat.