Invesco: ECB verlaagt rente, BoE en Fed stellen uit

Invesco: ECB verlaagt rente, BoE en Fed stellen uit

Rente Centrale bank Monetair beleid
Rente (01)

De ECB wordt de eerste centrale bank die de rentes verlaagt, dat zegt Kristina Hooper, hoofdstrateeg bij vermogensbeheerder Invesco in haar wekelijkse commentaar. Ze blikt vooruit op de vergaderingen van de belangrijkste centrale banken in juni. Volgens Hooper start de BoE volgende maand met renteverlagingen en zal Fed nog even op zich laten wachten.

Hooper acht de kans dat de ECB op 6 juni de rente verlaagt, groot. 'Met een inflatie van 2,4% en een kerninflatie van 2,2% is er aanzienlijke vooruitgang geboekt.' En ook de verwachtingen voor de consumenteninflatie stemmen Hooper hoopvol. 'Met een verwachting van 2,9% over de komende twaalf maanden ligt die op het laagste niveau sinds 2021. De verwachting over drie jaar klokt, beter dan eerder gedacht, af op 2,4%. Er is een stijging van de uurlonen, maar dat houdt de ECB niet tegen om de rente te verlagen.'

Ook het inflatierapport van het Verenigd Koninkrijk pakt positief uit, ondanks de hoger dan gehoopte diensteninflatie, zegt Hooper. 'Dit is toch reden genoeg voor de BoE om een renteverlaging in juni van tafel te schuiven. Hopelijk laten de volgende cijfers een renteverlaging in augustus wel toe.'

De Fed blijft volgens Hooper voorlopig nog langer op de handen zitten. 'Voor de Fed zijn de eerste positieve verwachtingen niet genoeg. Fed-gouverneur Chris Waller vatte de mening van de meerderheid van het Federal Open Market Committee (FOMC) vorige week goed samen: "Voordat ik met een gerust hart een renteverlaging kan steunen, moet ik nog een aantal maanden goede inflatiecijfers zien.'

Vanwege de verwachte beleidsverschillen is er een stevige ‘carry trade’ ontstaan, waarbij beleggers geld lenen in valuta's met een lage rente en dat gebruiken om te beleggen in valuta's waarvan de rente naar verwachting langer hoog blijft. 'Ik verwacht dat dit op de kortere termijn zo zal blijven, aangezien de renteverlagingen duidelijk zullen worden gespreid over ‘early movers’ en ‘late movers’. Toch denk ik dat al deze centrale banken de rente dit jaar nog zullen verlagen', aldus Hooper.