MFS: Federal Reserve zal de rente pas in juli verlagen

MFS: Federal Reserve zal de rente pas in juli verlagen

Rente Fed
Federal Reserve.jpg

De Federal Reserve zal de rente waarschijnlijk pas in juli verlagen, niet in juni. De weerbarstige inflatie is hiervoor de belangrijkste reden, zegt beleggingsstrateeg Benoit Anne van de Amerikaanse vermogensbeheerder MFS.  

De onzekerheid over de macro-economische ontwikkelingen, vooral rond inflatie, zorgt ervoor dat de situatie op de financiële markten lastig blijft in te schatten, stelt Anne. 'Op een strategisch niveau blijven obligaties goed gepositioneerd. Maar een duidelijker signaal van de Fed over het monetaire beleid zou welkom zijn. Voordat de Fed iets doet, moet er meer helderheid zijn over de inflatietrend. Een renteverlaging in juni is niet helemaal onmogelijk, maar dan moet er wel een neerwaartse verrassing komen in de kern CPE (Personal Consumption Expenditure) die op 26 april wordt gepubliceerd.'

Volgens de obligatiestrateeg blijft het risico bestaan dat markten eindeloos blijven wachten op een renteverlaging die maar niet komt. 'Inmiddels wordt dit het 'no-landing' scenario genoemd. Beleggers met een langetermijnhorizon die de macro-economische volatiliteit kunnen negeren hoeven niet in paniek te raken; de yields zijn historisch gezien nog steeds aantrekkelijk en dat biedt goede perspectieven voor toekomstige rendementen op obligaties. De steun vanuit centrale banken komt, dat is zeker.'

Geopolitieke risico's 

Behalve de onzekerheid over de timing van rentestappen zijn geopolitieke risico’s inmiddels een constante factor waar financiële markten naar kijken, zegt Anne. 'De realiteit voor beleggers is natuurlijk dat het onmogelijk is om je te positioneren voor deze risico’s omdat geopolitieke ontwikkelingen per definitie onvoorspelbaar zijn. En dan gaat het zowel over het moment waarop ze plaatsvinden, hoelang het allemaal duurt en uiteraard de omvang ervan.'

Volgens Anne is het daarom zelfs contraproductief om een portefeuille op basis van dergelijke risico’s te positioneren. 'Toch zijn er wel degelijk strategieën voor beleggers. Een goede diversifiëring, zowel op regionaal als op segmentniveau, is essentieel. Bovendien helpen obligatiebeleggingen historisch gezien juist om de impact van geopolitieke crises in te perken. Dan gaat het hoofdzakelijk om overheidspapier, maar ook enkele valuta en grondstoffen fungeren dan als veilige havens. Denk hierbij aan de Amerikaanse dollar, de Zwitserse frank, de Japanse yen, en olie en goud.'