UBS AM: Uniek klimaat voor beleggers om risico aan te gaan

UBS AM: Uniek klimaat voor beleggers om risico aan te gaan

Obligaties Aandelen
Asset allocatie (01)

De waarderingen op de aandelen- en obligatiemarkten zijn momenteel hoog, maar desondanks is er nog altijd een goed klimaat voor beleggers om risico aan te gaan, stelt beleggingsstrateeg Evan Brown van UBS AM in zijn Macro Monthly.

'De reden voor een procyclische risicopositionering is eenvoudig: de economische omstandigheden zijn solide en toch zijn de centrale banken nog steeds bezig met een gesynchroniseerde versoepelingscyclus. Dit is een uniek en positief klimaat voor risico. Het gebeurt niet vaak dat centrale banken de beleidsrente verlagen om goede redenen (afnemende inflatie) in plaats van slechte redenen (groeivertraging of onverwachte negatieve schokken). Natuurlijk zijn de waarderingen op de aandelen- en obligatiemarkten hoog. Dit zal leiden tot een minder grote groei van rendementen, maar die rendementen zullen nog altijd positief zijn', schrijft Brown.

UBS AM heeft de aandelenblootstelling verhoogd, vooral in relatief goedkope, cyclische regio's zoals Europa en Japan die profiteren van een economie die, aldus de indicatoren, opleeft. 'Bij schuldpapier nemen we daarentegen een neutraal standpunt in. De aantrekkelijke all-in rendementen moet je afwegen tegen de beperkte kans dat de spread verder verkleint. We zijn ook neutraal voor staatsobligaties. Ze bieden een belangrijke bescherming voor portefeuilles voor het geval de economische situatie aanzienlijk verslechtert, ook al verwachten we dat niet', stelt Brown.

De Amerikaanse economie koelt weliswaar af van een onstuimige reële bbp-groei van 4% op jaarbasis in de tweede helft van 2023, naar een meer trendmatige groei van 2% in het eerste kwartaal. Maar de situatie in andere regio's zoals Europa en Japan, klaart net op. Dit bleek onder meer uit de flash PMI's van maart en ook uit andere indicatoren. In de meeste ontwikkelde markten is de arbeidsmarkt bovendien nog steeds krap en de inflatie neemt er af. 'Consumenten hebben dus geld te besteden. Dit heeft bovendien de weg vrijgemaakt voor een cyclische opleving in de wereldwijde goederencyclus.'