Capital Group: Waarderingen voor hoogdividendbetalers ver onder historisch gemiddelde

Capital Group: Waarderingen voor hoogdividendbetalers ver onder historisch gemiddelde

Aandelen
Koersgrafiek (09) koers pijl omlaag daling crisis

De waarderingen voor Amerikaanse dividendaandelen zijn geleidelijk afgegleden naar een dieptepunt. De koers-winstverhouding van de hoogdividendaandelen ligt bijna 26% lager dan de S&P 500 Index, terwijl het verschil de afgelopen 45 jaar gemiddeld slechts 12,9% bedroeg.

Dat heeft voor kansen gezorgd in sectoren als healthcare, industrie en energie, zegt Winnie Kwan, portefeuillebeheerder bij vermogensbeheerder Capital Group.

'De combinatie van lage waarderingen en de beperkte voorraden heeft aantrekkelijke kansen gecreëerd bij de Amerikaanse en Europese energiebedrijven. Ook de Amerikaanse medische technologie-industrie oogt interessant', zegt Winnie.

Dividendgroeiers

Geduld is de sleutel als het gaat om investeren in innovatieve bedrijven, ook bij de biotech, zegt beleggingsanalist Christopher Lee van Capital Group. 'Wanneer biotechbedrijven volwassen worden, kunnen ze voldoende cash genereren en de operationele marges verbeteren – maar dit alles kost tijd.'

AbbVie is een voorbeeld van een dividendgroeier die eerder uit de gratie raakte. Begin 2023 daalden de aandelen van het bedrijf flink na het patentverlies voor zijn vlaggenschipmedicijn tegen reumatoïde artritis, Humira.

AbbVie had echter minder concurrentie van biosimilars dan het management had verwacht. Het bedrijf bleef innoveren, en sommige van zijn geneesmiddelen vertoonden een superieure werkzaamheid in vergelijking met andere behandelingen, bijvoorbeeld het psoriasismedicijn Skyrizi.

Daarnaast versterkte AbbVie haar engagement met beleggers om haar dividend verder te laten groeien. Februari jongstleden kondigde AbbVie aan om een driemaandelijks contant dividend uit te keren aan aandeelhouders van $1,55 per aandeel. Volgens het financiële verslag van Q3 2023 heeft AbbVie zijn kwartaaldividend sinds zijn eerste dividend in 2013 met meer dan 285% verhoogd.

Hogere kwaliteit, betere kapitaalallocatie

Uit een analyse van Capital Group blijkt dat dividendgroeiers doorgaans bedrijven van hogere kwaliteit zijn met een betere kapitaalallocatie. Dit komt doordat dividendgroeiers de neiging hebben om een winstgroei en vrije kasstroom te genereren die de dividendgroei ondersteunen.

'Dividendgroeiers laten hun dividenden doorgaans groeien in de loop van de tijd en genereren voor risico gecorrigeerde rendementen boven de bredere markt. Gezien veel van deze dividendgroeiers goedkoper zijn geworden door de daling van de breder groep dividendaandelen, zijn ze zeker een interessant gebied om in 2024 naar kansen te zoeken', aldus Winnie Kwan.