Comgest: Kijk verder dan de Magnificent 7 én hou een kritische blik

Comgest: Kijk verder dan de Magnificent 7 én hou een kritische blik

Aandelen
Beursvloer (02)

De Magnificent 7 doen het geweldig op de beurs. Niemand waagt dat met het oog op de rendementen van 2023 te betwisten. Toch doet de belegger er verstandig aan om het lijstje van toppresteerders kritisch te bekijken én zijn blik te verbreden.

'Er zijn grote verschillen in koersresultaat binnen deze groep van 7. Zeker als je verder kijkt dan alleen het toprendement over 2023. En vergeet niet: buiten deze selectie zijn ook aantrekkelijke beleggingen te vinden', aldus Lodewijk van der Kroft, Partner van vermogensbeheerder Comgest.

De Magnificent 7 in perspectief

2023 was per saldo een goed jaar voor beleggers in Microsoft, Tesla, Alphabet, Apple, Meta, Amazon en Nvidia. Maar wat veel beleggers vergeten, is dat 2022 een heel lastig jaar was, kijkend naar het koersresultaat over dat jaar. Nvidia heeft het over die periode fantastisch gedaan, zo getuigen de cijfers in onderstaande tabel, maar dat beeld is voor Microsoft, Alphabet, Apple en Meta een stuk genuanceerder. Beleggers in Amazon en met name Tesla boekten zelfs een negatief resultaat over de periode van twee jaar. Het ogenschijnlijk geweldige resultaat 80% rendement van Amazon over 2023 was niet voldoende om het negatieve resultaat over 2022 (-49%) goed te maken.

Van der Kroft: 'Nvidia staat op eenzame hoogte, maar de vraag is of je als belegger moet gokken op dergelijke sprinters. Comgest kiest liever voor de marathonlopers zoals Microsoft die gestaag verder groeien, volgens een voorspelbaar pad.'

1) Het geannualiseerde rendement op de Magnificent 7 bedrijven over de periode 1-1-2022 t/m 29-2-2024

Beleggers maken, ondanks de suggestie dat er ‘groepsgewijs’ wordt belegd in deze topgroep, wel degelijk onderscheid in de fundamentele ontwikkeling die de individuele aandelen binnen de Magnificent 7 doormaken. De groep is veel minder homogeen dan waar gemakshalve vaak vanuit wordt gegaan. In 2024 zijn de rendementen voor de individuele Magnificent 7 aandelen verder uit elkaar gelopen. En dat in een periode waarin de S&P500 al op afzonderlijke 16 dagen nieuwe recordhoogtes bereikte.

Dit vormt een van de signalen dat de opmars van de Amerikaanse aandelenmarkt minder afhankelijk begint te worden van een aantal mastodonten in de S&P500 index. En dat is goed nieuws voor beleggers die anticiperen op verdere koersstijgingen.

Zo behaalde de S&P 500 equal weighted index afgelopen week een nieuw koersrecord (het vorige recordniveau werd eind 2021 bereikt). In deze index worden alle bedrijven gelijk gewogen in tegenstelling tot de gewone S&P500 index waarin bedrijven meedoen al naar gelang hun marktkapitalisatie. Een brede opgaande beweging van de beurs wordt over het algemeen door analisten als een meer robuuste ontwikkeling gezien dan een markt die stijgt door het succes van enkele bedrijven en dat is dus goed nieuws.

Kijk verder!

Een belegger als Comgest kijkt voor het beleggingsfonds Comgest Growth America nadrukkelijk verder dan de Magnificent 7. Het fonds belegt voor het fonds weliswaar in enkele aandelen uit de Magnificent 7 en Microsoft is daarvan  de grootste. Maar de bijdrage van aandelen als Oracle en Eli Lilly zijn over de afgelopen drie jaar veel belangrijker geweest in het realiseren van de outperformance ten opzichte van de S&P500.

De Amerikaanse beurs kent veel interessante bedrijven die voor langetermijnbeleggers interessant zijn, zoals Intuit, Costco en Avery Dennison. Allemaal prima voorbeelden van bedrijven die passen in de stringent gevolgde beleggingsfilosofie van Comgest: alleen beleggen in die kwaliteitsbedrijven die naar verwachting een winstgroei van meer dan 10% per jaar kunnen realiseren. Hieraan ligt de basisovertuiging ten grondslag dat aandelenkoersen op de lange termijn de winstgroei van bedrijven zullen volgen.

Daarnaast speelt ook een hoge ‘winstzekerheid’ een rol in de keuze van Comgest. De beheerders van het fonds hebben een voorkeur voor bedrijven die ‘mission critical’ producten of diensten leveren en actief zijn in sectoren met sterke toetredingsdrempels waardoor ze een groot ‘prijszettingsvermogen’ hebben. En de langetermijnblik is hierbij van belang.

Comgest Growth America is een fonds met een geconcentreerde portefeuille van slechts 30 aandelen tegenover de 503 bedrijven in de S&P 500-index. Het toevertrouwd vermogen bedraagt meer dan USD 1 mrd. Sinds de oprichting in 2009 heeft het fonds een nettorendement op jaarbasis behaald van 14,1% (USD I ACC aandelenklasse in USD), vergeleken met 12,6% voor de index. In diezelfde periode was de volatiliteit lager dan die van de index. Het fonds staat ook in de top 3% van fondsen in de Morningstar-categorie wat betreft voor risico gecorrigeerd rendement sinds februari 2013.