De Rijke: Houtskeletbouw kan ook in Nederland de norm worden

De Rijke: Houtskeletbouw kan ook in Nederland de norm worden

Duurzaam beleggen
Duurzaam wonen-vastgoed-980x600.jpg

Er is geen reden waarom woningen in Nederland niet een houtskelet als basis zouden kunnen hebben, zegt hoogleraar Alex de Rijke.

Het is realistisch om te denken dat over een paar decennia alle huizen in Nederland gebouwd worden met een houtskelet als basis, volgens Hoogleraar Houtbouw Alex de Rijke in het ESG-magazine van Achmea Real Estate. ‘Er is geen reden waarom woningen in Nederland niet een houtskelet als basis zouden kunnen hebben. Als we de bosbouw maar goed organiseren. Als je nu naar Schotland kijkt: 85% van de nieuwe huizen daar heeft een houtskelet. Het zijn niet helemaal houten huizen, want veel zijn bekleed met baksteen. Maar de structuur, het belangrijkste aspect, is hout.'

De keuze om met hout, beton of staal te bouwen zou niet primair gebaseerd moeten zijn op de kosten van het materiaal, stelt De Rijke. ‘De prijs van beton of staal is op dit moment lager dan die van hout, maar dat is geen eerlijke vergelijking. Daarbij kijk je niet naar CO2-uitstoot, levensduur, herbruikbaarheid en zelfs het bouwproces. Op dit moment zijn de kosten van hout per vierkante meter bij de bouw van een kantoor hoger dan de kosten van beton per vierkante meter. Dit komt deels doordat de aanzienlijke milieukosten van de productie van beton en staal worden doorberekend aan de maatschappij. Ik noem het global warming doorgeven.'