LGIM: Momentum neemt toe voor Indiase staatsobligaties

LGIM: Momentum neemt toe voor Indiase staatsobligaties

Obligaties India EMD
Vlag India.jpg

Vorig jaar besloot JP Morgan om Indiase staatsobligaties op te nemen in hun index. De recente aankondiging van Bloomberg om dat ook te doen, creëert belangrijke praktische overwegingen voor beleggers.  

Bloomberg is in januari begonnen met een consultatieronde, met het oog op het toevoegen van Indiase staatsobligaties (IGB’s) aan de Bloomberg EM Local Currency Indices. Daarmee treedt Bloomberg in de voetstappen van JP Morgan. Zij kondigden afgelopen september aan dat ze vanaf juni Indiase staatsobligaties toevoegen aan de GBI-EM Global Diversified Index.  

Steven de Vries, Head of Wholesale Distribution UK, Europe and Latin America bij LGIM, ziet de consultatieronde als een teken dat het de goede kant opgaat voor Indiase staatsobligaties en hun opname in belangrijke indices.

Bloomberg voegt Indiase staatsobligaties in drie fases toe 

Volgens De Vries zal Bloomberg een vergelijkbaar proces tegemoet gaan als JP Morgan, indien deze consultatie slaagt. De Vries verwacht drie fases.  

  • In de eerste fase wordt de opname officieel aangekondigd, waarna meer beleggers in de Indiase markt instappen.  
  • Daarna volgt een voorbereidingsfase. Grote beleggers, indexaanbieders en marktdeelnemers werken samen om specifieke criteria voor de opname op te stellen. In deze fase is het noodzakelijk voor buitenlandse investeerders om vertrouwd te raken met de specifieke marktstructuur, regelgeving en handelspraktijken van India.  
  • In de laatste fase vindt de daadwerkelijke opname plaats. Deze fase kan enkele maanden duren. Vermogensbeheerders krijgen zo de tijd om de allocatie van hun beleggingen te herverdelen, en de kapitaalmarkten om zich voor te bereiden op de kapitaalstromen. 

Als de consultatieronde goed afgerond wordt, zullen de Indiase staatsobligaties vanaf september geleidelijk aan toegevoegd worden aan de Bloomberg-index. In het begin zal maar een gewicht van 20 procent van het uiteindelijke gewicht van Indiase staatsobligaties in index toegekend worden. Daarna wordt er maandelijks 20 procent extra gewicht toegevoegd. Indiase staatsobligaties kunnen hun volledige indexwaarde zo volgend jaar in januari bereiken.  

Eerder verklaarde Bloomberg dat ze een maximaal gewicht van 10 procent in totaal voor de Indiase staatsobligaties in de index zouden hanteren. Dit komt overeen met het maximaal toegestane gewicht van Indiase staatsobligaties in de index van JP Morgan. Na hun aankondiging in september investeerden buitenlandse beleggers aanzienlijk meer kapitaal in deze beleggingen. In oktober tot december kochten buitenlandse beleggers beleggingen in Indiase staatsobligaties met een waarde van 4,2 miljard dollar volgens Reuters. Het geïnvesteerde bedrag aan het eind van vorig jaar was sinds 2017 niet meer zo hoog geweest. 

Individuele obligatie, of via een ETF 

Nu het momentum toeneemt om Indiase staatsobligaties in belangrijke indices op te nemen, is de vraag hoe je toegang krijgt tot deze markt. Volgens De Vries kunnen individuele Indiase staatsobligaties aantrekkelijk zijn voor beleggers die specifieke staatsobligaties willen selecteren, een specifieke visie hebben op de rentes van de Indiase overheid en de nodige operationele processen willen doorlopen om toegang tot de markt te krijgen.

ETF’s daarentegen kunnen een eenvoudige, kosteneffectieve en potentieel fiscaal efficiënte optie voor beleggers zijn, waarvoor minder kennis van de valuta, belastingzaken of de lokale brokers nodig is.

Dat indexaanbieders Indiase staatsobligaties willen opnemen in belangrijke obligatie-indices, weerspiegelt volgens De Vries de internationale erkenning van het groeiende belang van India als een toonaangevende wereldeconomie. De opname kan meer beleggingen van buitenlandse beleggers in de kapitaalmarkten van het land teweegbrengen. Ten slotte drukt De Vries beleggers, die de indices willen volgen, op het hart om zorgvuldig erover na te denken hoe zij deze markt willen betreden.