Fidelity: Chinees nieuwjaar inluiden met cadeau centrale bank

Fidelity: Chinees nieuwjaar inluiden met cadeau centrale bank

China Monetair beleid
China (8)

De Chinese centrale bank heeft aangekondigd om 1000 miljard liquide renminbi in het financiële systeem te pompen, een geschenk dat net op tijd komt voor het Chinees Nieuwjaar. Door de reserveverplichtingen van de bank te verlagen, brengt de PBoC de beleidsstimulans waar de markten op hoopten.

De actie werd meteen de grootste motor van de maatschappelijke financiering – een maatstaf voor kredietverlening en liquiditeit in de bredere economie. Toch zullen grootschalige stimuleringsmaatregelen uitblijven, omdat Peking als de dood is dat door schulden veroorzaakte bubbels zullen barsten.

Uiteindelijk blijft ook de PBoC beperkt in haar mogelijkheden totdat de Fed de teugels meer laat vieren. Agressieve renteverlagingen zouden ook de renminbi, die ten opzichte van de dollar al verzwakt is, verder onder druk zetten. Reden waarom Fidelity verwacht dat verdere versoepeling door de Chinese centrale bank gestaag zal verlopen, met name via het verstrekken van leningen aan bepaalde sectoren in de reële economie zoals renovatieprojecten.

30012024 Fidelity