Ebury: Financiële markten juichen nu de rentetarieven kelderen

Ebury: Financiële markten juichen nu de rentetarieven kelderen

Rente Monetair beleid Valuta
valuta 4.jpg

De ogenschijnlijke overwinning van centrale banken op de inflatie zorgt voor een stroomversnelling van kapitaal naar risicovolle activa over de hele wereld.

Aandelen- en obligatieprijzen wereldwijd beleefden een forse opleving gedurende november, en de belangrijke 10-jaar Amerikaanse staatsrente daalde van recente hoogtes van 5,00% naar minder dan 4,20% tegen de sluiting op vrijdag. De dollar kende een scherpe daling, en ook vorige week vormde geen uitzondering.

De voornaamste verandering was dat de euro niet doorzette en daalde tegenover bijna elke belangrijke munteenheid wereldwijd, terwijl de angst voor recessie in de eurozone de effecten van desinflatie daar versterkt.

Een speciale vermelding voor het Britse pond, dat zowel de euro als de dollar blijft overtreffen terwijl de markten in toenemende mate verwachten dat de rentevoeten in het VK langer hoger zullen blijven dan elders.

De vraag is nu of de rentes en de dollar te veel en te snel zijn gedaald. Cruciale arbeidsmarktinformatie uit de VS zal deze week zowel de markten als de Federal Reserve helpen om die vraag te beantwoorden.

Naast het JOLTS-rapport over vacatures op woensdag, zou het loonlijstrapport op vrijdag sterke cijfers moeten laten zien, aangezien stakende auto- en entertainmentmedewerkers weer aan het werk gaan.

Het loongroeicijfer in dit laatste rapport is ook van cruciaal belang. In de eurozone zullen we kijken naar het cijfer van de detailhandelsverkopen in oktober om de kracht van de consumentenbestedingen te peilen nu het laatste kwartaal van 2023 van start is gegaan.

Belangrijke valuta in detail

Euro

De eurozone vormt geen uitzondering op de wereldwijde desinflatieneiging. Het flash inflatierapport van november liet een scherpere dan verwachte daling zien in zowel de totale als de kernsubindices.

Met de laatstgenoemde ruim onder 4%, is het duidelijk dat de verhogingscyclus over is. De Europese economie blijft onderpresteren, en de zorgwekkende cijfers uit China betekenen dat de mondiale vraag niet snel te hulp zal schieten.

We denken dat het waarschijnlijk is dat we in de eurozone renteverlagingen zullen zien vóór de VS, en denken daarom dat we de komende weken een gedeeltelijk herstel van de Euro-rally kunnen zien.

Pond

Hoge Britse rentetarieven, strijdlustige communicatie van de Bank of England en de vooruitzichten op fiscale stimuleringsmaatregelen nu de volgende algemene verkiezingen naderen, hebben van het Britse pond de best presterende Europese valuta gemaakt in de afgelopen weken.

Er is deze week niet veel nieuws op de agenda, dus Sterling zou vrij nauwkeurig de Euro op de valutamarkten moeten volgen.

Dollar

Gegevens van vorige week versterkten de visie dat de Amerikaanse economie op weg is naar een zachte landing, met inflatie die richting de doelstellingen van de Fed daalt, zelfs terwijl een volledig werkgelegenheid economie blijft floreren op de kracht van de binnenlandse vraag.

De daling van de middellange-termijnrentes en de dollar begint ons echter als te optimistisch te lijken, aangezien een economie die ruim boven het potentieel groeit en een sterke arbeidsmarkt nauwelijks renteverlagingen rechtvaardigen op korte termijn.

Het loonlijstrapport van deze week zou dat standpunt moeten versterken; markten verwachten een herstel in banenschepping en loongroei na de bescheiden negatieve verrassing van vorige maand.