Ebury: Sterling verliest terwijl BoE aanwijzingen geeft voor renteverlagingen

Ebury: Sterling verliest terwijl BoE aanwijzingen geeft voor renteverlagingen

Monetair beleid Valuta Verenigd Koninkrijk
Geld ponden.jpg

Vorige week was gevuld met belangrijke aankondigingen van centrale banken, en een of twee grote verrassingen daarbovenop. Misschien wel de belangrijkste aankondiging was die van de Bank of Japan.

De BoJ verhoogde haar beleidsrente dinsdag voor het eerst in zeventien jaar, een historische zet die een einde maakte aan acht jaar van negatieve rentes. De yen werd echter nog steeds verkocht ten opzichte van zijn concullega’s, aangezien de communicatie van de bank doorspekt was met dovish sentiment. De Zwitserse Nationale Bank deed het compleet tegenovergestelde en schokte beleggers door rentes te verlagen en te hinten dat het zou kunnen ingrijpen op de FX-markt om de franc te verzwakken, die daarop onmiddellijk terrein verloor.

Het Britse pond had ook moeite tegen het einde van de week, te midden van verdere tekenen van desinflatie in het VK en een dovish draai van de Bank of England. Ondertussen eindigde de Amerikaanse dollar opnieuw bovenaan de G10 FX prestatieranglijst, ondanks dat het FOMC aangaf op koers te blijven om de fed funds rate in 2024 drie keer te verlagen.

Deze week belooft iets rustiger te worden op de markten, al zullen toespraken van ECB-president Lagarde (dinsdag), herziene groeicijfers van het VK en de VS (donderdag) en het laatste Amerikaanse PCE-inflatieverslag (vrijdag) ongetwijfeld de moeite waard zijn om in de gaten te houden.

Belangrijke valuta in detail

Euro

De afgelopen weken werden gekenmerkt door een hernieuwd gevoel van optimisme rond de economie van de eurozone, wat de gemeenschappelijke munt steun in de rug heeft gegeven. Voor het grootste deel lijkt het macro-economische nieuws in het blok een ommekeer te hebben gemaakt.

De PMI-cijfers voor bedrijfsactiviteiten van vorige week bleven op niveaus die overeenkomen met stagnatie, hoewel zowel de dienstenindex als de samengestelde index in maart vooruitgingen ten opzichte van de voorgaande maand, waarbij de laatste nu slechts net onder het belangrijke niveau van 50 en op het hoogste niveau in negen maanden staat.

Een goede graadmeter voor deze verbeterde resultaten is de Economic Surprise Index van Citigroup voor het blok, die nu niet alleen voor het eerst sinds mei weer positief is, maar ook boven de Amerikaanse en Britse equivalenten staat. Deze week zijn er geen belangrijke economische cijfers in de eurozone, hoewel toespraken van ECB-leden Lagarde en Lane nauwlettend zullen worden gevolgd door beleggers.

Dollar

De beleidsaankondiging van de Federal Reserve in maart werd eigenlijk begroet met een vlaag van onmiddellijke dollarzwakte. Het FOMC benadrukte in zijn verklaring dat er meer bewijs over de inflatie nodig was voordat het de rente kon verlagen, hoewel het onverwacht vasthield aan zijn oproep voor drie renteverlagingen dit jaar, nadat marktdeelnemers zich hadden voorbereid op een upgrade van de mediaan van 2024 naar slechts twee.

De daling van de dollar was echter van korte duur. Dit kan misschien worden toegeschreven aan de opwaartse verschuiving in de renteprognoses van de Fed voor de langere termijn, met name de verandering in de stip voor 2025 die volgend jaar slechts drie renteverlagingen inhoudt in plaats van vier.

De dovish swing van veel van ’s werelds andere grote centrale banken, met name de BoE en SNB, heeft ook de aantrekkingskracht van de dollar versterkt, vooral gezien de hoge nominale Fed-rente en de sterke prestaties van de Amerikaanse economie. Het BBP-cijfer voor Q4 van donderdag zal waarschijnlijk ongewijzigd blijven, maar we zouden wat verhoogde activiteit kunnen zien rond de PCE-inflatie van vrijdag –  de door de Fed meest nauwlettend gevolgde maatstaf voor de Amerikaanse inflatie – zouden we enige verhoogde activiteit kunnen zien.

Pond

Vorige week was een nogal pijnlijke week voor het pond. De weg was vrij voor een dovish pivot van de Bank of England vóór het rentebesluit van donderdag, nadat het inflatierapport van februari niet voldeed aan de marktramingen. Zowel de algemene als de kernmeting van de consumentenprijsstijging bleven achter bij de verwachtingen, waarbij de eerste daalde naar het laagste niveau sinds september 2021 en de tweede in januari 2022.

Sterling werd vervolgens getroffen door een dubbele klap van de MPC. Niet alleen veranderden beide haviken hun stem ten gunste van geen verandering (de markten hadden gedacht dat slechts één van hen dat zou doen), maar er was ook een verrassende toevoeging aan de verklaring, waarin de bank zei dat de zaken ‘de goede kant op gingen’. Dit is een duidelijke indicatie dat de BoE verlagingen niet al te ver weg meer ziet, nu de markten de vergadering in juni al bijna volledig hebben ingeprijsd als startdatum voor versoepeling van het Britse beleid.