Ebury: Valuta's handhaven nauwe marges doordat markten aandringen op renteverlaging Fed in maart

Ebury: Valuta's handhaven nauwe marges doordat markten aandringen op renteverlaging Fed in maart

Monetair beleid Valuta
valuta 4.jpg

Valuta’s bewogen vorige week opvallend weinig. Bijna alle grote valuta’s eindigden de week binnen een marge van 0,5% ten opzichte van hun startpunt, een ongebruikelijke mate van stabiliteit.

Hoewel het inflatierapport uit de VS beter was dan verwacht en aanvankelijk de dollar hielp, keerden de markten tegen het einde van de week terug naar een inschatting van 80% kans op een renteverlaging door de Federal Reserve in maart. Hierdoor daalden de rentetarieven op staatsobligaties, stegen risicovolle activa, en bleef de dollar grotendeels stabiel.

Komende week belooft relatieve kalmte op het gebied van economische gegevens en beleidsaankondigingen, hoewel er opmerkelijk veel toespraken gepland staan van zowel de ECB als de Federal Reserve. Belangrijke economische indicatoren zijn onder meer de industriële productie in de eurozone voor november en de inflatie in het VK voor december.

De toespraken van de Federal Reserve zullen van cruciaal belang zijn om te beoordelen of de centrale bank standhoudt tegen de marktverwachtingen van een renteverlaging in maart en een totale stijging van 175 basispunten in 2024, wat nog steeds als te agressief wordt beschouwd.

Belangrijke valuta in detail

Euro

De economische cijfers uit de eurozone tonen aanhoudende tekenen van een stagnerende economie, hoewel dit nog niet heeft geleid tot ontslagen en de werkgelegenheid stabiel blijft. De eerder havikachtige houding van de ECB tijdens de vergadering in december lijkt af te nemen door meer dovish geluiden van verschillende Raadsleden. Verwacht wordt dat de industriële productiecijfers voor november somber zullen zijn, en meer duidelijkheid over het ECB-beleid zal naar voren komen uit een reeks toespraken van ECB-functionarissen.

Pond

Het BBP van november verraste positief, maar Sterling reageerde gematigd. Deze week zullen gegevens de recente havikachtige houding van de Bank of England testen. Naast het belangrijke CPI-inflatierapport van december, krijgen we de looncijfers van november en de werkgelegenheidscijfers van december.

Hoewel zowel de looncijfers als de inflatie naar verwachting een neerwaartse trend zullen vertonen, blijven ze hoger dan die in de eurozone of de VS. Met de kerninflatie rond de 5% en lonen die met bijna 7% stijgen, zijn aanzienlijke dalingen nodig voordat de MPC gerust is met het starten van een verlagingscyclus.

Dollar

De bescheiden stijging in het CPI-rapport van december heeft de verwachtingen voor een renteverlaging door de Federal Reserve in maart niet gewijzigd. De kernprijzen lijken gestabiliseerd te zijn op bijna 4%, wat te hoog is voor comfort en aangeeft dat de ' laatste fase' van de strijd tegen inflatie moeilijker zal zijn dan verwacht.

Arbeidsmarktindicatoren wijzen op weinig of geen versoepeling, en betrouwbare indicatoren suggereren een loonstijging van meer dan 5% te midden van solide groei en krappe arbeidsmarkten. We verwachten dat de kans op een renteverlaging in maart zal afnemen, dit zal de dollar op de kortetermijn versterken tegen opzichte van de euro.