Ebury: Handelaren proberen dilemma over renteverlaging in maart op te lossen

Ebury: Handelaren proberen dilemma over renteverlaging in maart op te lossen

Rente Monetair beleid Valuta
valuta 3

Vorige week hield de Europese Centrale Bank (ECB) haar opties open. Dit zal onze visie dat de centrale banken in de VS en het VK meer tijd nodig hebben voordat ze aan een reis van renteverlaging beginnen op de proef stellen.

Ondanks de ECB-vergadering en een reeks economische activiteitsgegevens was de volatiliteit op de valutamarkt vorige week relatief rustig, met G10-valuta’s die slechts tot 0,6% tegen de Amerikaanse dollar veranderden.

Deze week belooft het nog drukker te worden met economische releases en beleidaankondigingen. Het is niet verrassend als de volatiliteit toeneemt. Dinsdag zal de aandacht gericht zijn op de vierde kwartaal-GDP-gegevens van de Eurozone, die mogelijk de technische recessie bevestigt.

Woensdagochtend kan het marktsentiment worden beïnvloed door de PMI-gegevens van China voor januari. Woensdagavond zijn alle ogen gericht op de Fed, en donderdag op de Bank of England. Vrijdagochtend zal de aandacht gericht zijn op de Eurozone, dankzij het voorlopige inflatierapport voor januari. Het non-farm payroll-rapport uit de VS sluit deze ongebruikelijk drukke week af.

Belangrijke valuta in detail

Euro

De PMI-gegevens van januari vertoonden tegenstrijdigheden: een verrassend sterke stijging in de productie-PMI ging gepaard met een lichte, onverwachte daling in de dienstenindex. Bovendien zijn er contrasterende zwakke prestaties in de grootste economieën van de Eurozone – Duitsland en Frankrijk – met positief nieuws uit kleinere landen.

Op dit moment zet het verhaal van stagnatie zich voort. Wat monetair beleid betreft, het gebrek aan duidelijke tegenstand tegen marktverwachtingen voor renteverlagingen tijdens de ECB-vergadering van vorige week moedigde de markten aan om de kans voor een renteverhoging in april groter in te schatten, hierdoor daalde de waarde van de euro.

Beleggers zien nu ongeveer 85% kans op zo’n stap, tegenover 65% voor de vergadering. Wij vinden dit realistisch, maar letten vooral op signalen met betrekking tot inflatie en de arbeidsmarkt in de komende periode.

Deze week zal de aandacht gericht zijn op de Q4 GDP-gegevens en de inflatie release van januari. Wat betreft het eerste wordt verwacht dat er een minimale krimp zal zijn, wat een technische recessie bevestigt. HICP-gegevens beloven meer positief te zijn, met verwachte voortgang in inflatie: zowel de hoofd- als kerncijfers zouden dalingen moeten laten zien.

Pond

Het pond sloot de week onveranderd tegen de dollar en bereikte zijn sterkste positie sinds augustus tegenover de zwakkere euro. Vorige week vrijgegeven PMI-gegevens zorgden voor een goede start van 2024, met stijgingen op alle belangrijke indices en een samengestelde PMI die 52,5 bereikte, het hoogste niveau in acht maanden.

Dit vermindert enkele zorgen over de vooruitzichten van de Britse economie, die recent werden versterkt door bijzonder sombere detailhandelsverkoopgegevens voor december. Het ondersteunt ook onze gedachte dat sommige forecasters hun verwachtingen moeten heroverwegen.

Dit geldt ook voor de Bank of England, die ‘over het algemeen vlakke’ groei voor dit jaar verwachtte. Het is ook vermeldenswaardig dat, net als bij de PMI’s, de GfK-consumentenvertrouwensgegevens meer dan verwacht zijn gestegen, met de index nu op -19. Britten zijn nog steeds somber over hun vooruitzichten, maar minder somber dan dan afgelopen twee jaar.

We vermoeden dat vooruitgang in inflatie, die helpt om de reële loongroei weer in positief gebied te houden en vooruitzichten op lagere rentetarieven met zich meebrengt, inderdaad de stemming verheft. De verlaging van de nationale verzekeringskosten in januari moet ook welkom zijn geweest door huishoudens.

De focus zal deze week volledig liggen op de Bank of England. We denken dat een andere 6-3 stemming waarschijnlijk is en letten vooral op hoe de bank omgaat met communicatie over de mogelijkheid van verdere renteverhogingen en vooruitzichten voor renteverlagingen.

Al met al denken we dat de Centrale bank geldige redenen heeft om achter te blijven bij haar belangrijkste collega’s bij het verlagen van de rentetarieven dit jaar en zien de vergadering van het MPC in juni als de vroegst mogelijke datum voor het begin van haar cyclus van renteverlagingen. 

Dollar

De Amerikaanse dollarindex eindigde de week marginaal hoger, geholpen door sterke economische gegevens uit de VS en een zwakkere euro. De meest recente gegevens verrasten positief op bijna alle fronten.

Vooral het positieve nieuws over de groei van het bbp in het derde kwartaal viel op, waaruit bleek dat de economie met 3,3% op jaarbasis groeide, veel sterker dan de 2,0% die door het consensus was ingetekend. Een sterke prestatie, inclusief robuuste bestedingen door huishoudens, werkt om enkele zorgen over de gezondheid van de Amerikaanse economie te verminderen.

Ook een opmerkelijke stijging van zowel de PMI voor diensten als de productiesector (waarbij de laatste onverwacht boven de 50-markering uitkwam, wat scheidt tussen krimp en expansie) suggereert dat de vertraging in de Amerikaanse economie wellicht milder is dan gedacht. Dit goede nieuws maakt het echter moeilijker voor de Federal Reserve.

Deze week wordt verwacht dat de bank de rente ongewijzigd laat, waarbij de aandacht van de markt zich voornamelijk richt op signalen met betrekking tot de vooruitzichten voor renteverlagingen en met name op hoe realistisch een stap in maart is.

Gezien de kracht van de Amerikaanse economie en de veerkracht van de arbeidsmarkt, waar slechts een bescheiden versoepeling wordt verwacht, denken wij dat de Fed weerstand moet bieden tegen marktverwachtingen voor een onmiddellijke versoepeling van het beleid.

Een lichte neerwaartse verrassing in de kern-PCE-inflatie van vorige week (2,9% tegenover 3% verwacht) verandert deze visie niet. Aangezien de markten nog steeds een 50/50 kans zien op een eerste renteverlaging in maart, verwachten we dat de rally van de dollar zal aanhouden. Afgezien van de Fed, zal de aandacht deze week gericht zijn op het banenrapport van januari, dat naar verwachting een lichte afname in het aantal gecreëerde banen zal laten zien.