Ebury: Rally dollar dendert door, obligatierentes blijven stijgen

Ebury: Rally dollar dendert door, obligatierentes blijven stijgen

Monetair beleid Valuta
Dollar.jpg

De obligatierentes en koers van de Amerikaanse dollar bleven vorige week stijgen, totdat deze bewegingen vrijdag gedeeltelijk werden tenietgedaan door de inflatiecijfers uit de VS en de eurozone.

Die cijfers waren overduidelijk positief. Ze wekten de hoop dat we in de buurt zijn gekomen van de hoogste stand van de rente en de laagste stand van de Europese valuta. De rally van commodity’s werd vrijdag scherp teruggedraaid. De winnaars van dit jaar, de Braziliaanse real en de Colombiaanse peso, eindigden vorige week onderaan de ranglijsten.

Deze week staat de Amerikaanse arbeidsmarkt centraal. Beleggers wachten vooral op de non-farm payrolls, die vrijdag verschijnen, maar ze willen ook weten of het JOLTS-vacaturerapport en de wekelijkse uitkeringsaanvragen bevestigen dat de arbeidsmarkt verruimt.

Verder staan woensdag de detailhandelsverkopen in de eurozone van augustus op de agenda. Die zullen informatie geven over de toestand van de economie daar, hoewel ze achterlopen op de actualiteit. Behalve de economische cijferpublicaties krijgen we deze week ook openbare optredens van een hele rij vertegenwoordigers van de ECB en de Federal Reserve.

Belangrijke valuta in detail

Euro

De eerste raming (‘flash estimate’) van de consumentenprijsindex was vorige week zeker goed nieuws voor de ECB. Zowel het headlinecijfer als de subindex voor de kerninflatie daalden sterk – veel sterker dan de markten hadden verwacht. De disflatoire trend bleek de grote plas te zijn overgewaaid en is in Europa nu duidelijk te zien.

De markten verwachten dat de ECB de rente in deze cyclus niet verder verhoogt. Net als in de VS lijkt nu de vraag te zijn hoe lang de rente op het huidige niveau zal worden gehouden. Dit nieuws steunde de Europese staatsobligaties en de euro.

Deze week is er weinig noemenswaardig nieuws. De handel in de euro zal bepaald worden door de ontwikkelingen in de VS, en dan vooral door de vele arbeidsmarktcijfers die deze week verschijnen.

Dollar

Net als in de eurozone leverden ook in de VS de inflatiecijfers vorige week een portie goed nieuws op, in dit geval voor de Federal Reserve. De index voor de persoonlijke consumptieve bestedingen, de favoriete maatstaf van de Fed, was lager dan verwacht. Dit gold zowel voor het headlinecijfer als voor het kerncijfer.

De Amerikaanse obligatierentes waren vóór de bekendmaking van deze cijfers omhooggeschoten naar hun hoogste niveau in 16 jaar, maar na de bekendmaking wisten ze wat verloren terrein terug te winnen.

De markten vertrouwen erop dat de rente in deze cyclus niet verder wordt verhoogd. Dit betekent dat de cijfers over de economie nu weer bepalend worden voor de koers van de dollar, en dan vooral de inflatie- en de arbeidsmarktcijfers. Het banenrapport van september, dat vrijdag verschijnt, wordt deze week wereldwijd het belangrijkste gegevenspunt.

Pond

Na een aanzienlijke opwaartse bijstelling van de groei in het eerste kwartaal van het jaar werden de markten iets minder somber over de Britse economie. Verdere opwaartse bijstellingen van historische cijfers bevestigen dat de Britse economie nu onmiskenbaar (1,8%) groter is dan voor de coronapandemie, maar kleiner dan voor 2019, net als de meeste Europese economieën.

De handel in het pond blijft vlak ten opzichte van zijn belangrijkste tegenhangers. De koers wordt omlaag gedrukt door de ‘dovish’ houding van de Bank of England, maar vindt wat steun in de positievere toon van het economische nieuws.